Nečas: Koalice je nyní stmelenější a semknutější

Praha - Vládní koalice vyšla podle předsedy vlády a ODS Petra Nečase ze šesti dní parlamentní bitvy o vládní reformní zákony vrácené Senátem „stmelenější a semknutější“. Nečas to řekl před novináři jen krátce poté, co těsně před půlnocí sněmovna zákony potvrdila. Představitelé ČSSD zopakovali, že zvažují podání ústavní stížnosti na průběh jednání sněmovny o zákonech.

„Jsem přesvědčený, že k této variantně nedojde,“ prohlásil ale Nečas. I Ústavní soud podle něj řekl, že je povinností opozice chovat se jako opozice konstruktivní. Připomněl, že při prvním jednání ve třech čteních sněmovny o 14 nyní dotčených zákonech využila dohromady 21 hodin diskuse. Nyní při jednom jednání o nich jí nebylo dost 37 hodin. „Měli dostatečný prostor se vyjádřit, projednat zákony ve všech třech čteních a nevyužili ho,“ zdůraznil premiér.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky byla obstrukce jeho strany vedena zejména odporem proti arogantnímu způsobu, jakým koalice „proválcovala“ své zákony sněmovnou. Koalice podle něj explicitně porušila jednací řád tím, že omezila práva opozičních poslanců vystupovat v rozpravě. Sněmovna jednala od úterý. Sociální demokraté vystupovali co nejdéle, a jednalo se tak dlouho do noci i o víkendu.

ČSSD bude nyní průběh jednání konzultovat s právníky a pokud dojdou k závěru, že existují relevantní argumenty pro podání ústavní stížnosti na některý ze zákonů kvůli jeho obsahu či proceduře jeho přijetí, stížnost podají.

Sociální demokraté si myslí, že nyní přijaté reformy bude po příštích volbách nutné korigovat. „My jsme připraveni udělat vše, abychom tyto zákony změnili tak, aby byly spravedlivější, lidštější,“ poznamenal.

Vedení ČSSD na tiskové konferenci
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg k obstrukcím poznamenal, že podobný způsob jednání snižuje důvěru veřejnosti v parlamentní systém. „My to víme, že některé zákony jsou velice nepříjemné. Jsou nutné, jako hořká medicína, ale jsou nepříjemné,“ připustil.

Lídr Věcí veřejných Radek John označil „představení ČSSD za populistické divadlo“.