Za smrt žáka při školních závodech vyvázl bývalý ředitel s podmínkou

Prachatice - Prachatický okresní soud dnes za smrt žáka Tomáše Korytara při školních závodech ve Volarech uložil bývalému řediteli školy Jaroslavu Šimanovi podmíněný trest šest měsíců s odkladem na jeden rok. Čtrnáctiletý hoch v roce 2006 při skoku do dálky dopadl břichem na hranu doskočiště a o tři dny později podlehl poranění jater. Prachatický senát loni Šimana osvobodil, ale odvolací soud rozsudek zrušil. Rozsudek není pravomocný, bývalý ředitel se na místě odvolal, spor bude nyní řešit krajský soud.

Šiman měl údajně zkontrolovat doskočiště, což neudělal, a zanedbal tak své povinnosti. V doskočišti byl nedostatek písku a vyčnívaly z něj betonové hrany. Podle znalců nemohl chlapec pád břichem na ostré hrazení přežít. Hřiště nyní zcela mění podobu. Škola získala na projekt téměř sedm milionů korun z evropských fondů.

Obhájce Josef Dvořák s verdiktem soudu spokojený nebyl. Neexistuje podle něj žádný předpis, jak by mělo doskočiště vypadat: „Nesouhlasíme s tím, že by byla prokázána vina obžalovaného.“ S rozsudkem je naopak spokojen státní zástupce Josef Fraško, jehož odvolání proti původnímu osvobozujícímu verdiktu dal za pravdu krajský soud.

Neštěstí se stalo 23. června 2006. „V první fázi při příjezdu záchranné služby se zranění zdálo jako banální,“ uvedl náměstek ředitele Záchranné služby Jihočeského kraje Jan Tuček. Zranění zpočátku vypadalo jako vyražený dech nebo naražená žebra, ale po vyšetření v nemocnici v Prachaticích lékaři diagnostikovali vnitřní krvácení a poranění jater. Žáka proto okamžitě přepravili vrtulníkem do českobudějovické nemocnice. Za tři dny svému zranění podlehl.

Otec chlapce si pro bývalého ředitele školy přál přísnější trest. Je podle
něj s podivem, že se už dříve na doskočišti s nebezpečně odhaleným
obrubníkem nestal vážný úraz. „Spokojen nejsem, protože za smrt mého syna je to málo. Ale jsem spokojen, že to je odstrašující příklad pro druhé ředitele škol a tělocvikáře,“ řekl otec chlapce Václav Korytar.