Extremista se uchytil ve vedení Strany svobodných občanů

Praha - V širším vedení nové pravicové Strany svobodných občanů, která je názorově blízká prezidentu Václavu Klausovi, působí člověk s extremistickou minulostí. Ladislav Bátora, člen republikového výboru strany, kandidoval v minulých sněmovních volbách za nacionalistickou Národní stranu. Šéfovi Strany svobodných občanů Petru Machovi Bátorova minulost nijak nepřekáží. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Národní strana je neparlamentní partají, která působí na české politické scéně od roku 2002. Do povědomí veřejnosti se její předsedkyně Petra Edelmannová zapsala třeba návrhem „dobrovolného přesunu Cikánů do země zaslíbené“ nebo odmítnutím uznat existenci romského koncentračního tábora v Letech. Dlouhodobě strana vystupuje proti EU, přistěhovalcům, Romům a zaujímá protiislámské postoje. Bátora prohlásil, že Národní strana mu není názory absolutně blízká. Lídrem její kandidátky za Vysočinu jako nestraník se prý stal z protestu proti dění v ODS.

Časopis Respekt před několika roky citoval Bátorův výrok: „Pokud bych se měl s někým ztotožnit, byl by to určitě Jörg Haider nebo Jena-Marie Le Pen.“ Francouz Le Pen a již zesnulý Rakušan Haider patřili ve svých zemích mezi nacionalisty a byli vlivnými politiky. Bátora však dnes své výroky popírá, prý nemá s jmenovanými krajně pravicovými politiky přilíš společného.

Předsedovi Strany svobodných občanů Machovi Bátorova minulost nevadí. „Nemáme s tím problém. Nebyl členem této strany,“ konstatoval Mach. Jiného názoru je však místopředseda strany Jaroslav Bachora. Ten se nechal slyšet, že o Bátorově extremistické angažovanosti neměl tušení a žádnou radost mu nedělá.

Petr Mach
Zdroj: ČT24