Podobu českých zákonů stále víc ovlivňují lobbisté

Praha – České zákony jsou stále častěji ovlivňovány lobbisty. Výhody pro advokáty například tlačila do novely zákona o veřejných zakázkách jedna pražská advokátní kancelář. Podobné podezření panuje i v případě zákona o mediaci, který právě prochází Poslaneckou sněmovnou.

Mediátoři čekali na svůj zákon dvacet let. Když konečně přišel, překvapivě je zbavuje části pravomocí. V soudních řízeních by se sice mohli dál věnovat vztahům a dětem, záležitosti kolem majetku ale budou nově řešit jen právníci. „Je to jednoznačně záležitost lobby České advokátní komory (ČAK), aby z toho byl určitý profit pro advokáty,“ domnívá se mediátor Miroslav Hájek.

Mediátoři se snaží mezi stranami sporu zprostředkovat mimosoudní dohodu. Jde především o situace při rozvodu, kdy pomohou urovnat vztahy, domluvit péči o děti nebo rozdělit majetek. Více o mediační službě naleznete zde.

Místopředseda ČAK Antonín Mokrý to ale odmítá: „Že bychom něco tlačili, něco upláceli, něco nárokovali pod tlakem, v žádném případě nepřichází v úvahu.“ Na změně nevidí nic špatného ani ministerstvo spravedlnosti, které je předkladatelem zákona. „V určitých případech je potřeba určité právní povědomí, právní erudice, a proto to svěřujeme právníkům,“ řekla ČT mluvčí resortu Tereza Palečková.

Lobbistické návrhy označila za problém i  BIS

Podezření o zákonodárné aktivitě právnické lobby panuje i v dalších případech. Nedávno se například v hospodářském výboru sněmovny objevil návrh, podle kterého by si úřady a firmy mohly právní služby objednat bez jakékoliv veřejné soutěže. Autorství šlo za poslancem Věcí veřejných Milanem Šťovíčkem. Když se od něj ale distancoval, zjistilo se, že návrh psali advokáti z pražské kanceláře KŠD Šťovíček.

Podle Davida Ondráčky z Transparency International jde o typické příklady toho, jak lobby probíhá: „Takřka bez povšimnutí se prosadí pozměňovací návrh, který vlastně mění něco jiného.“ Poslanci proto sami pro sebe chystají omezení. „Požadavek, aby pozměňovací návrhy a i návrhy zákonu jako takových podávala vždycky skupina poslanců, to už samo o sobě představuje určité síto,“ řekl ČT poslanec Stanislav Polčák (STAN). Sám ale před časem navrhl změnu, která hraje do karet advokátům. Smlouvy o nemovitostech by podle ní nemohli uzavírat občané, ale jen advokáti a notáři.

Reportáž Lukáše Dolanského a Edity Horákové (zdroj: ČT24)