Ředitelé pěti severočeských nemocnic dostali výpověď

Ústí nad Labem - Představenstvo společnosti Ústeckého kraje Krajská zdravotní odvolalo ředitele všech pěti nemocnic, které pod ní patří. Podle předsedy představenstva Petra Bendy (ČSSD) se odvolání uskutečnilo na jeho návrh, protože nebyl spokojen s hospodářskými výsledky nemocnic a s prací ředitelů. Nejhorší situace podle něj byla v nemocnicích v Mostu, Chomutově a Teplicích. Na uvolněná místa nyní budou vypsána výběrová řízení.

O návrhu Bendy rozhodlo předsednictvo společnosti už v úterý, ředitelé jsou odvoláni k 31. květnu. „Osobně jsem byl znepokojen a nelíbily se mi výsledky hospodaření a práce ředitelů zejména v komunikaci směrem k pacientům, sestrám, lékařům a celému personálu,“ řekl Benda s tím, že nejproblematičtější hospodaření je podle něj v mostecké nemocnici.

Podle něj nebyla vyloženě špatná práce všech ředitelů nemocnic, přesto se je rozhodl odvolat všechny. „Všichni odvolaní ředitelé se mohou přihlásit do nového výběrového řízení. Je možné, že někteří ředitelé uspějí a budou v práci pokračovat,“ uvedl Benda. Nové výběrové řízení by mělo být vypsáno 2. března. Podle Bendy bude tak mít vedení Krajské zdravotní prostor až do května pro pečlivý výběr nových ředitelů. „Je to rozhodnutí představenstva, které nezbývá než respektovat. Za krátkou dobu, co jsem tady, se snažím chodu nemocnice vtisknout svůj řád, ale nelze hned změnit věci, kvůli kterým jsem tady,“ komentoval rozhodnutí ředitel děčínské nemocnice Václav Čečák.

Management Krajské zdravotní se změnám vyhne

Změny se naopak nedoknou managementu Krajské zdravotní, pod kterou nemocnice spadají. ČSSD přitom před volbami ostře kritizovala vedení společnosti za některé kontroverzní kroky, například plánovaný pronájem všech nemocničních laboratoří soukromé firmě za 30 milionů korun ročně. To je však podstatně méně, než je příjem za využití zařízení nyní. Rozhodnutí managementu vyšetřovala na popud europoslance Richarda Falbra (ČSSD) i policie. Případ ale posléze odložila. Další kritiku management sklidil za mnohamilionové výdaje za reklamu v médiích. Krajskou zdravotní kritizují také opoziční zastupitelé. „Skutečně v managementu nebylo a není všechno v pořádku,“ prohlásil Stanislav Rybák (KSČM). „Kroky kolem Zdravotní považuji za jeden větší zločin než druhý, možná že bych měl říct spíš za darebáctví,“ myslí si Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68085.jpg
  • Richard Falbr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/620/61928.jpg