Lékárny Dr. Max budou žalovat kraje o náhradu ztráty

Praha - Lékárny Dr. Max budou žalovat kraje o náhradu stomilionové ztráty, kterou letos utrpí tím, že hradí za pacienty formou věrnostních bonusů regulační poplatky. Síť požádala kraje, aby zvýhodnily také její pacienty, ty to ale odmítly. Kvůli postupu krajů se před týdnem obrátila se stížností na Evropskou komisi Česká lékárnická komora. Další stížnosti budou následovat od jednotlivých lékárníků.

„Měsíční ztráty dosahují deset až 12 milionů korun. Odhadujeme, že za celý rok by mohly ztráty přesáhnout 100 milionů korun. Jsme připraveni o tyto peníze kraje žalovat,“ uvedl Pavel Vajskebr, generální ředitel společnosti Česká lékárna a.s., která soukromou síť lékáren provozuje.

Postup krajů zpochybňuje i ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. Domluvila se už proto se šéfy zdravotních pojišťoven, že provedou kontroly v krajských zařízeních a zahájí správní řízení s těmi, která peníze nevybírají. První správní řízení již začala ve Středočeském kraji. Zařízením hrozí pokuta až 50 000 korun, a to i opakovaná.


Kraje mohou přijít o dotace

Krajům také hrozí, že přijdou o dotace ze státního rozpočtu. Vláda to vysvětluje tím, že když mají kraje dost peněz na tyto účely, dotace nepotřebují. Ministerstvo vnitra již z pověření vlády začalo prověřovat, zda jednotlivé kraje postupují v souladu se zákonem, když hradí poplatky za pacienty. Místopředseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka to označil za zastrašování, zásahy do rozpočtové autonomie krajů odmítl.

Středočeský kraj hradí za pacienty poplatky ve svých zařízeních od ledna, ostatní kraje se přidaly od února. Postup je ale nejednotný, v Ústeckém a Zlínském kraji platí pacienti v lékárnách dál. V některých krajích stačí slovní souhlas, jinde pacienti podepisují žádost. V Plzeňském kraji sepisují s každým darovací smlouvu. Kraje se ale už domluvily, že postup sjednotí.