Proplácení regulačních poplatků boom nepřineslo

Praha - Hrazení regulačních poplatků frontální útok pacientů na krajská zdravotnická zařízení nepřineslo. Návštěvníci krajských nemocnic a lékáren využívají možnosti nechat si proplatit poplatky velmi různě. Třeba v Plzeňském, Pardubickém nebo Zlínském kraji pacienti většinou nevyužívají možnosti přijmout poplatky darem a hradí si je sami. Naopak třeba na Karlovarsku nebo Královéhradecku lidé darovací smlouvu na uhrazení poplatků krajem většinou podepisují.

Převážná většina lidí, kteří se v únoru nechali ošetřit v ambulanci nebo byli hospitalizováni v některé z krajských nemocnic Plzeňského kraje, nepožadovala proplacení regulačních poplatků. Podle prvních výsledků této možnosti využilo v únoru nejčastěji kolem deseti až 15 procent pacientů. Podobně třeba ve Zlínském kraji zatím přijala dar od hejtmanství jen asi třetina lidí, obdobná situace panuje na Pardubicku.

Téměř polovina nemocných platí na jihu Moravy. V prvních třech únorových týdnech poplatky v krajských nemocnicích a lékárnách, které úlevu poskytují, uhradilo 45 % pacientů. Zbylých 55 % darovací smlouvu podepsalo.

Proplacení poplatků požadují třeba na Olomoucku

„S přijetím daru souhlasily asi dvě třetiny pacientů,“ uvedl Tomáš Želazko, mluvčí společnosti Agel, která má na 20 let v pronájmu nemocnice Olomouckého kraje. Dodal také, že počet pacientů se v nemocnicích nebo na ambulancích nezvýšil, ani nesnížil. Uhrazení regulačního poplatku třeba také požaduje většina návštěvníků královéhradeckých, karlovarských a olomouckých lékáren a nemocnic.

V krajských zdravotnických zařízeních nabízí česká hejtmanství proplacení regulačních poplatků od prvního února. Dohodli se na tom sociálně demokratičtí hejtmani na lednovém zasedání Rady Asociace krajů. Proti tomuto opatření se již dříve ohradily nekrajské lékárny s obavou, že pro řadu z nich může být pokles zákazníků likvidační.

Lékárna
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová