Šéf protidrogové centrály Frydrych proti pervitinu a marihuaně

Praha - Již měsíc působí plukovník Jakub Frydrych ve funkci ředitele Národní protidrogové centrály (NPC). Stejně jako jeho mnohaletý předchůdce Jiří Komorous i on považuje za svůj hlavní úkol snížení dostupnosti drog na území České republiky. Jako nejaktuálnější problém mezi návykovými látkami shledává společenskou liberalizaci přístupu k marihuaně a nárůst výroby pervitinu. Tomu by podle něj šlo zabránit především prostřednictvím dohod s okolními státy.

Poslanecká sněmovna před nedávnem schválila zákon, podle něhož budou léky s vysokým podílem pseudoefedrinu jen na lékařský předpis. Právě z pseudoefedrinu se látka metamfetamin (pervitin) vyrábí. Frydrych tento krok považuje za správný. „Upřímně řešeno jsme v takto zásadní a restriktivní krok ani nedoufali. Za loňských rok 6,2 tuny prodaných léků s obsahem pseudoefedrinu šlo kolem osmdesáti procent na nelegální účely,“ upozornil Frydrych.

Šéf NPC ale zároveň varoval, že zatímco v Česku komplikace pro ilegální výrobce pervitinu vzrůstají, ve všech sousedních zemích jsou léky s pseudoefedrinem volně prodejné a navíc této látky obsahují více. Podle Frydrycha je proto potřeba společný postup sladit, aby měly české zásahy nějaký smysl. Za poslední půlrok se totiž stále více výrobců vydává za „surovinami“ do zahraničí.

Frydrych se vyslovil i proti myšlenkám legalizovat marihuanu. „V posledních letech s nárůstem výskytu marihuany s větším množstvím účinné látky dochází k občasným shodám v názoru na marihuanu - její užívání u nedospělých s sebou nese určitá zdravotní rizika,“ podotknul Frydrych.

Upozornil také, že i tradičně k lehkým drogám vstřícné země, jako je Nizozemsko, přehodnocují svůj názor. „V Nizozemsku se dnes otevřeně hovoří o tom, že odhadovaný objem finančních prostředků, který se pohybuje na černém trhu s drogami, je až 2,8 miliard eur ročně. To na sebe váže organizovaný zločin a jeho další projevy. Holandsko jasně deklaruje, že touto cestou nadále jít nechce, že nechce být samoobsluhou Evropy,“ informoval Frydrych.