Kde vzala ministrova matka 16 milionů? Nečas bude chtít vysvětlení

Praha – Společnost Key Investments (KI) zobchodovala v roce 2008 matce ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) 16 milionů korun, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Odkud peníze na cenné papíry tehdy šedesátiletá důchodkyně měla, odmítají ministr i Jindřiška Kocourková vysvětlit. Kvůli aféře se s ministrem v podvečer sešel premiér Nečas (ODS), který po něm chce důvěryhodné vysvětlení původu peněz. S Kocourkem prý o celé věci bude jednat i příští týden, protože nechce dělat závěry na základě jednoho novinového článku. Sám ministr komentoval schůzku tak, že ho předseda vlády nepochválil. „Uvidíme, jaké to bude mít následky,“ poznamenal Kocourek. O schůzce mezi Nečasem a Kocourkem informoval server iHned.cz.

MfD prý disponuje dokumenty, podle nichž uzavřela Kocourková smlouvu s Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investoval peníze klientů výhradně KI: dluhopisy E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji dala pak Kocourková po třech měsících. Za další měsíc odešla hotovost 16,14 milionu korun na její účet u UniCredit Bank, uvádí deník.

List dále upozorňuje, že z dokumentů není jasné, jakým způsobem ministrova matka za dluhopisy předtím zaplatila. Vyplývá z nich jen, že vše přišlo od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku.

Martin Kocourek
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Kocourek prý požádal matku o vysvětlení, je ale přesvědčen, že je vše v pořádku. „Někdo musí říct, zda došlo k něčemu nekalému, zda jsem z něčeho podezřelý. To se zatím nestalo,“ sdělil serveru iHned.cz. Podle něj jde o soukromou záležitost, protože v době obchodu nebyl on ani jeho matka v politice. 

K vysvětlení obchodu nebo odstoupení ministra vyzvala také česká pobočka Transparency International. Pokud ministr neobjasní, kde tehdy šedesátiletá důchodkyně na cenné papíry vzala, měl by prý odstoupit.

Mladá fronta upozornila, že v době, kdy se stala Kocourkova matka klientkou Key Investments, její syn stál v čele dozorčí rady polostátního kolosu ČEZ, který Key Investments zadával milionové zakázky.