Nový velvyslanec USA v Česku - poradce Clintonové Feinstein

Praha - Novým americkým velvyslancem v Česku se má údajně stát Lee Feinstein, hlavní bezpečnostní poradce nynější ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové během její prezidentské kampaně. Píší o tom Hospodářské noviny. Velvyslance musí nejdřív schválit Senát USA a musí předat své pověřovací listiny hostující zemi. Podle HN však informaci o jmenování Feinsteina nikdo nepopřel. Padesátiletý Feinstein pracoval podle deníku už v administrativě prezidenta Billa Clintona.

V druhém Clintonově období byl pod ministryní Madeleine Albrightovou odpovědný mimo jiné za kontrolu šíření jaderných a strategických zbraní. V této funkci se zabýval rovněž protiraketovou obranou.

Jako poradce pro bezpečnostní politiku v kampani Clintonové se Feinstein podle HN vyjadřoval k otázce protiraketové obrany v duchu shodného zdrženlivějšího postoje obou demokratických kandidátů. „Přístup Bushovy administrativy - nakupuj dříve než prověřuješ - neposiluje ani naši bezpečnost, ani bezpečnost našich spojenců,“ citují Feinsteina HN.

Feinstein vystudoval práva na Georgetown University a politické vědy na University of New York. Mluví francouzsky a rusky.