Hladiny řek klesají

Brno - Na jižní Moravě platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, již jen v Lanžhotě na Břeclavsku na řece Moravě, kde se hladina do rána nepatrně zvýšila. Všechny ostatní měřící stanice podniku Povodí Moravy ale hlásí poklesy průtoků. Situace se zklidňuje i ve Strážnici a v Hodoníně, kde bylo ohrožení zrušeno v neděli. Řekl to dnes mluvčí podniku Milan Blažek s tím, že Morava Lanžhot neohrožuje.

„Vylila se tam v polesí Soutok do lužního lesa, což není problém. Je to krajina, která je vždy na jaře zaplavována. Počítáme s tím, že Morava bude v tomto úseku kulminovat dnes,“ doplnil Blažek. Ohrožení bude v Lanžhotě zrušeno asi v úterý.

Řeka tvoří hranici mezi Moravou a Slovenskem, kde ohrožovala obyvatele obcí Kopčany, Moravský Svatý Ján a Záhorská Ves. I na levém břehu se Morava vylila z břehů, škody ale nenapáchala.

Druhé stupně, tedy pohotovost, platily ráno v Hodoníně na řece Moravě, na Dyji v Ladné u Břeclavi, na odtocích z Vranovské a Znojemské přehrady a dále z vodního díla Nové Mlýny. Povodí Moravy v nich snižovalo hladinu, aby byly nádrže schopny v případě srážek zachytit co největší množství vody.

Situace je ale již natolik dobrá, že se vodohospodáři rozhodli výrazně snížit odtoky z Vranovské přehrady i Nových Mlýnů. Pod Vranovskou přehradou bude proto v nejbližších hodinách zrušen druhý stupeň povodňové aktivity. Bude sice přetrvávat pod Novými Mlýny, množství odpouštěné vody se ale výrazně sníží.

Klesá hladina Jihlavy, Oslavy, Svratky i Svitavy. Na některých místech ještě platí první stupně, ale ty by měly být dnes zrušeny.