Kdo bude stát v čele NATO? Česko zřejmě podpoří Sikorského

Praha - V Severoatlantické alianci se pomalu začíná bojovat o podporu pro nového generálního tajemníka. Teď vede NATO Jaap de Hoop Scheffer, kterému vyprší mandát v červenci. Francie, Velká Británie a Německo už se prý dohodly, že podpoří dánského premiéra Anderse Fogha Rasmussena. Česko by zase podpořilo polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, pokud by se rozhodl kandidovat. Uvedl to diplomatický zdroj obeznámený s děním v alianci.

„My máme zájem podpořit dobrého kandidáta z našeho regionu,“ vysvětlil český diplomat a dodal, že podpora platí pro první kolo výběru. Poláci nyní sondují, jakou by měla Sikorského kandidatura v členských zemích podporu. Jejich šance podle pozorovatelů snižují především chladné vztahy Varšavy a Moskvy.    

Mezi lidmi, o nichž se mluví jako o možných Schefferových nástupcích, figuroval po určitou dobu také český vicepremiér odpovídající za evropskou problematiku Alexandr Vondra. Padla i jména norské ministryně obrany Anne-Grete Strömové Erichsenové, její francouzské kolegyně Michele Alliotové Marieové a dalších. Rasmussen sám letos popřel, že by o funkci usiloval.

Aliance by o Schefferově nástupci měla rozhodnout na dubnovém summitu ve Štrasburku a Kehlu. Německý deník Süddeutsche Zeitung o víkendu napsal, že Rasmussenovo jmenování je prakticky hotovou věcí, neboť se na jeho osobě dohodli německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér Gordon Brown a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Washington prý proti nominaci Evropana nebude namítat nic, Američan je tradičně vrchním velitelem spojeneckých sil v Evropě.