Exekuce sociálních dávek již nyní přinesly efekt, spor však trvá

Chomutov/Litvínov - Po Chomutově chce i další radnice zabavovat dlužníkům část sociálních dávek. V Litvínově ale na rozdíl od Chomutova dají neplatičům čas na to, aby pohledávky uhradili. Ombudsman Otakar Motejl ale stále trvá na tom, že odebírání přiznaných existenčních minim je nezákonné. Nicméně starostka Chomutova Ivana Řápková tvrdí, že efekt exekucí byl neočekávaný. Lidé okamžitě začali chodit na úřad řešit své dluhy. Exekuce zatím postihly 46 neplatičů, především z řad příjemců sociálních dávek, dalších 1200 exekučních výměrů má město připraveno.

Litvínovská radnice dala dlužníkům čas na to, aby své dluhy vyřešili, nebo alespoň začali řešit. „Model je správný. Ty trochu poctiví mají čas, pak to vezmeme těm skutečným průserářům,“ komentuje situaci místostarosta Litvínova Martin Klika.

Motejl stále trvá na tom, že exekuce jsou nezákonné

Varování Litvínova:

„Do čtyř měsíců zaplaťte, nebo přijdete o část dávek.“

Spor o zabavování dávek trvá již delší dobu mezi chomutovskou starostkou Řápkovou a ombudsmanem Motejlem. „Kdyby ten exekutor stál u vchodu do herny a tam to sebral tomu, kdo nese ty peníze do herny, čímž demonstruje, že to není existenční potřeba, prosím, není slova námitek,“ vysvětluje Motejl svůj postoj. Okamžité odebírání peněz, které jsou přiznány jako existenční minimum, ale podle Motejla popírá jejich ochranný smysl. Žalobu na exekuce už ale zamítl okresní soud a k placení se teď navíc začali mít i letití dlužníci.

Řápková v OVM: efekt opatření je neočekávaný 

Dokládá to i situace v Chomutově. Jak řekla v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce Ivana Řápková byl efekt opatření až neočekávaný. „Již další den se dlužníci začali zajímat o své dluhy. Někteří zaplatili své dluhy, jiní si začali sjednávat splátkové kalendáře,“ dodala Řápková s tím, že ještě před exekucemi byli všichni dlužníci předem písemně vyzváni, aby si zaplatili své dluhy. Řápková Motejlovi vyčítá, že sám nepřišel s žádným řešením. Ombudsman zase starostku kritizuje za to, že dluhy vůči městu neměla nechat tak narůst.

Za chomutovskou primátorku se už dřív postavili i představitelé statutárních měst. Tvrdost proti neplatičům podpořil i premiér Mirek Topolánek. Proti zabavování dávek neprotestuje ani opozice. Stejně jako ombudsman si ale chce ČSSD počkat na verdikt vyšších soudů než toho okresního. V Chomutově další kolo exekucí plánují na konec března.

Exekuce začaly v Chomutově letos v únoru. Město eviduje až čtyři tisíce dlužníků a pohledávky přesáhly 240 milionů korun.

Otakar Motejl
Zdroj: ČT24