Na horách se znovu objeví sněhové jazyky i závěje

Praha - Do kalendářního jara zbývá sice jen pět dní, na horách však bude nejen mrznout, ale řidičům bude podle předpovědi navíc komplikovat jízdu nový sníh. Hydrometeorologové očekávají, že ve středu začne ve vyšších polohách státu padat prachový sníh, který bude v kombinaci s čerstvým větrem vytvářet sněhové jazyky a místy i závěje.

Na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd připadlo do dnešního rána několik centimetrů nového sněhu. Nejvíc na Lysé hoře v Beskydech, a to 12 centimetrů.

Celková sněhová pokrývka se na horách pohybuje od 30 centimetrů do metru, v polohách nad 1200 metrů nad mořem leží kolem 150 centimetrů sněhu. Největší sněhovou čepicí se chlubí tradičně Lysá hora, vrstva tam dosahuje 242 centimetrů. Jde většinou o mokrý nebo vlhký sníh, uvádějí meteorologové na svém webu.

Od soboty, která bude prvním jarním dnem podle kalendáře, se začne opět pomalu oteplovat. I začátkem prvního jarního týdne ale možná ještě ve vyšších polohách sněhu přibude, v nižších polohách meteorologové očekávají déšť.