ČSSD chce kvůli kauze Wolf hlasovat o nedůvěře vládě

Praha - Opoziční sociální demokraté hodlají v Poslanecké sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Mimořádná schůze sněmovny se uskuteční příští úterý 24. března. Důvodem rozhodnutí poslaneckého klubu strany je podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka postup premiéra Topolánka a jeho přítele Marka Dalíka v kauze poslance Petra Wolfa, zvoleného za ČSSD, který často hlasuje společně s poslanci vládní koalice.

„Justiční mafie, provázaná s premiérem Topolánkem a jeho poradcem a rádcem a osobním přítelem Dalíkem nejen ovlivňuje, ale téměř organizuje chod policie a státních zastupitelství při vyšetřování zpronevěry poslance Wolfa,“ prohlásil Paroubek. Premiér se podle něj v této kauze navíc snaží ze své pozice ovlivňovat média, což je podle předsedy ČSSD nepřípustné.

Poslanec ČSSD Zdeněk Škromach:

„Dáváme šance i charakterním zeleným, kteří vyzvali k výměně paní Vesecké a kdy jim pan premiér řekl: 'I vy nám můžete…'“

Vládní ODS se ale proti Paroubkovu napadání ohradila. „Tzv. kauza poslance Wolfa vznikla za vlády ČSSD. Stejně tak za vlády ČSSD vzniklo mafiánské propojení mezi organizovaným zločinem, policií, justicí, státní správou a politickými špičkami ČSSD,“ uvedl místopředseda ODS David Vodrážka. Podle šéfa lidoveckých poslanců Pavla Severy by sesazení vlády v době krize a současného předsednictví EU vedlo pouze k destabilizaci politické situace v ČR.

Jiří Paroubek:

„Jsme svědky dalších mafiánských praktik Topolánkovy vlády a jeho spolupracovníků. Jde o netolerovatelné zásahy do nezávislosti médií a nezávislosti policejního šetření.“

Paroubek chce ke svému pokusu o sesazení vlády přikročit již příští týden. S podporou KSČM může s jistotou počítat. Potřebné hlasy bude shánět i mezi poslanci vládních stran, kteří opustili své kluby.

Paroubek si myslí, že Dalík chtěl uplácet  

Předseda ČSSD by se rád dozvěděl, jaké kompromitující materiály byl Dalík reportérovi ochoten nabídnout výměnou za konec práce na kauze poslance Wolfa i jak vysoký úplatek mu nabízel.

Podle České televize dostala Wolfova firma v letech 2005 až 2007 od ministerstva životního prostředí na dva projekty na podporu životního prostředí přes 11 milionů korun. Při přípravě reportáže o případu se reportérovi ČT ozval spolupracovník premiéra Dalík, který se snažil vysílání materiálu zabránit. Dalík na záznamu rovněž uvedl, že o angažování v této věci ho požádal Topolánek. Ten v pondělí přiznal, že Dalíka požádal, aby mediálně pomohl Wolfovi. Chování médií označil premiér za šmíráctví a Wolfa za oběť honu na čarodějnice a štvanice.

Vláda podle Paroubka povýšila systém politické korupce, zastrašování, zneužívání policie a státního zastupitelství na základní princip svého fungování. Hlavním představitelem „mafiánských praktik“ je podle něj premiérův přítel Dalík, „jehož jméno je spojováno s řadou podobných kauz“.