V Teplicích chtějí nakoupit pět nízkopodlažních trolejbusů

Teplice - Teplice plánují letos nakoupit dalších pět nízkopodlažních trolejbusů. Ve městě jich jezdí zatím devět z celkem 45 vozů. Přibýt by měly čtyři dvanáctimetrové a jeden patnáctimetrový vůz, uvedl dopravní ředitel společnosti Veolia Transport Teplice (VTT) Petr Havlík. Nákup za zhruba 60 milionů korun sníží průměrné stáří trolejbusů ve městě.

„Doufám, že budeme pokračovat ve snižování průměrného stáří trolejbusů. Je to ale limitováno cenou, trolejbus je zhruba dvakrát dražší než autobus,“ uvedl náměstek teplického primátora Pavel Šustáček. Dříve zakoupených pět nových trolejbusů za zhruba 64 milionů korun začalo jezdit v Teplicích letos v polovině ledna.

Nakoupeno by mělo být i sedm autobusů, celkem jich dopravu v Teplicích a okolí zajišťuje šest desítek. Z toho je 22 nízkopodlažních a všechny jsou vybaveny elektronickým informačním systémem. Průměrné stáří autobusů VTT se dostalo na 5,8 roku. Je to především kvůli provázanosti mimoměstských linek, které VTT na Teplicku zajišťuje pro kraj. Ten si stanovil podmínky, že dopravci nesmí jezdit vozy staršími osmi let.

V Teplicích MHD provozuje společnost Veolia Transport od roku 2007, kdy koupila místní Dopravní podnik Teplice. Tratě a trolejbusy však vlastní město a dopravní společnosti je pronajímá. Do trolejbusových tratí a trolejbusů už město v minulosti investovalo stovky milionů korun, proto neuvažuje, že by se jich v nejbližších letech zbavovalo, i když se při rostoucích cenách energií hovoří o jejich klesající výhodnosti. VTT nyní ve městě provozuje zhruba 40 trolejbusových a autobusových linek.