Železniční doprava v centru Prahy odpoledne téměř ustala

Praha – Kvůli následkům sobotní nehody na vršovickém nádraží a po odpoledním požáru kabelů mezi Wilsonovým nádražím a Smíchovem takřka ustala železniční doprava ve vinohradských tunelech. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally vzplály kabely nedaleko vyšehradského nádraží kolem čtvrté hodiny odpoledne. Vlaky proto musely přestat jezdit mezi hlavním a smíchovským nádražím. Kvůli požáru jsou všechny vlaky jezdící po berounské trati 171 ukončeny na Smíchově a vlaky do Hradce Králové již ve Vysočanech. Výluka bude zřejmě trvat do čtvrtka. Od vážné nehody v sobotu večer, kdy se ve stanici Praha-Vršovice srazil rychlík s posunovací lokomotivou, nejezdí dálkové vlaky z Prahy do Kolína ani přes toto nádraží.

Vlaky na Beroun jezdí ze Smíchova

Po požáru kabelů u vyšehradského nádraží začaly osobní vlaky jedoucí po trati 171 do Berouna nebo zpět začínat a končit na nádraží Praha-Smíchov. Ve stejné stanici končí a začínají po přerušení provozu na spojovací trati mezi Wilsonovým a smíchovským nádražím rychlíky jezdící přes Beroun a Příbram do Českých Budějovic a zpět s výjimkou vlaku, který byl ve čtyři hodiny již přistaven na hlavním nádraží. „Cestujícím doporučujeme využít z centra Prahy na Smíchov městskou dopravu,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Rychlíky do Plzně s odjezdem z hlavního nádraží v 16:11, 17:11 a 18:11 byly z hlavního nádraží vedeny přes Vršovice, Krč a branický most do Radotína, kde do nich mohli nastoupit lidé, kteří původně chtěli jet ze Smíchova. Večer začaly i rychlíky na Plzeň začínat, respektive končit na smíchovském nádraží. Výluka bude platit i ve čtvrtek. Mluvčí SŽDC Pavel Halla uvedl, že budou-li dokončeny opravy zabezpečovacího zařízení ve Vršovicích, mohou ve čtvrtek rychlíky opět jezdit z hlavního nádraží do Radotína přes Krč.

Požár omezil také rychlíky do Hradce Králové a Ústí nad Labem

Rychlíky, které mají jet ze Smíchova na Lysou nad Labem a Hradec Králové a zpět, začínají či končí ve Vysočanech. Výjimkou byl vlak, který byl ve čtyři hodiny již na hlavním nádraží a rychlík, na který se jeho souprava otočila. Podobná je situace s rychlíky ze Smíchova přes Wilsonovo nádraží a Holešovice do Ústí nad Labem a Chebu. Tyto vlaky začínají v Holešovicích.

Výluka ve Vršovicích bude zřejmě pokračovat

Čtvrtý den již nejezdí přes Vršovice a Malešice dálkové vlaky z Prahy na Kolín, a musí se tak vejít na jedinou kolej rozkopané trati Libeň-Běchovice. Osobní vlaky od Kolína a Českého Brodu jsou vedeny z Běchovic přes Malešice, odkud pokračují zpět do Libně. Vynechávají tedy zastávky Dolní Počernice a Kyje. Podle Pavla Hally není jasné, kdy budou dokončeny opravy zabezpečovacího zařízení ve Vršovicích. Původně se tam ovšem mělo jezdit již v úterý.