Dělnická strana chce demonstrovat na evropském summitu na Hluboké

Hluboká nad Vltavou - Krajně pravicová Dělnická strana, která v pátek chystá demonstraci proti ministrům zahraničí Evropské unie, se chce dostat až k zámku Hluboká, v němž budou ministři jednat. Areál zámku s parkem však bude kvůli ministrům po celou dobu uzavřen a důkladně střežen policií. DS tam přesto chce proniknout. Argumentuje tím, že na radnici řádně ohlásila celou trasu pochodu, a to včetně zámku a Alšovy jihočeské galerie.

S tvrzením DS, že radnice v Hluboké povolila pochod, který chce nyní zastavit, nesouhlasí starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Radnice podle něj akci nepovolila, jen ji vzala na vědomí, protože neměla dost právních důvodů ji zakázat. „V takto závažné věci jsme samozřejmě vše konzultovali s ministerstvem vnitra a s policií. Město jinak jednat nemohlo,“ řekl dnes Jirsa.

Hned poté, co přišla na radnici informace DS o chystaném protestu, poslal Jirsa svolavatelům dopis s upřesněním míst, která budou v Hluboké nad Vltavou kvůli zasedání ministrů uzavřena usnesením vlády. „Víc jsme udělat nemohli,“ dodal starosta.

DS na radnici ohlásila celou trasu pochodu zahrnující náměstí, Komenského a Bezručovu ulici, zámek a Alšovu jihočeskou galerii. Své právo veřejného protestu chce DS uplatnit bez ohledu na aktuální manýry státu nebo jeho komunálních politiků, kteří jen tancují tak, jak vrchnost zapíská.

DS v dnešním oznámení upozornila na to, že nenese žádnou zodpovědnost „za případné nepokoje na páteční demonstraci, způsobené protichůdným chováním radnice v Hluboké nad Vltavou, která by nám snad prostřednictvím policejních složek chtěla bránit v řádně nahlášeném pochodu“.