Češka převzala mezinárodní ocenění za záchranu Židů

Praha - Češka Anna Pospíchalová převzala z rukou izraelského velvyslance v ČR Jaakova Levyho ocenění Spravedlivý mezi národy. Cenu uděluje památník obětí a hrdinů holokaustu Jad Vašem v Izraeli lidem nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů. Pospíchalová ji dostala za to, že za druhé světové války zachránila na severním Slovensku tehdy desetiletou Kathryn Wintrovou a její dva dospělé bratrance Harryho a Tonyho Grossmannovy.

Levy při krátkém ceremoniálu, jehož se zúčastnil i český ministr pro menšiny Michael Kocáb, prohlásil, že kdokoli za druhé světové války pomáhal Židům, vystavoval sebe i svou rodinu riziku uvěznění, mučení a smrti. „Odvaha a velkomyslnost lidí, jako je Anna, nám pomohly obnovit naši víru v lidstvo,“ zdůraznil velvyslanec. „Pro nás v Izraeli to má zvláštní význam, protože jen několik jedinců z milionů lidí, kteří žili na tomto kontinentu, podstoupilo takové riziko,“ dodal.

Pospíchalová řekla, že to, co ona, by udělal každý. Podle Wintrové byl ale čin tehdy sedmnáctileté Anny velkou výjimkou. „Z židovských dětí, které na Slovensku žily v roce 1939, jich válku přežilo pouze 11 procent,“ prohlásila.

Spravedlivý mezi národy

Pospíchalová se zařadila mezi 22 000 lidí z celého světa, kteří dostali ocenění Spravedlivý mezi národy. Mezi držiteli ceny, jejichž jména jsou vtesána do Zdi cti v Zahradě spravedlivých v institutu Jad Vašem, je i kolem 120 Čechů a přes 450 Slováků. Zatím poslední oceněnou Češkou byla v roce 2006 Jana Sudová z Ostravska.

Pospíchalová za války pracovala jako pomocnice v domácnosti rodiny Grossmannových, kde vyrůstala i Wintrová. V roce 1944 se musela rodina ukrýt a tehdy sedmnáctiletá Pospíchalová jí tajně dodávala jídlo. Když přišli do úkrytu Grossmannových příslušníci Hlinkovy gardy a SS, aby zatkli Harryho a Tonyho, Pospíchalová oba Židy varovala a zdržela hlídku, takže dokázali utéct a přidali se k partyzánům. Wintrová se později několik dní ukrývala v rodině Pospíchalové, než ji Annin otec zajistil falešné doklady a zařídil pro obě dívky povolení k cestě do Piešťan, kde žila matka Kathryn. Pospíchalová Wintrovou do Piešťan doprovodila a předala ji lékařce, která se o ni postarala.

Wintrová po skončení války i se svou matkou emigrovala do Spojených států, kde žije dodnes. V posledních letech ale byla s Pospíchalovou v kontaktu a právě ona navrhla svou někdejší zachránkyni na ocenění. „To nejmenší, co pro ni mohu udělat, je aspoň požádat, aby byla mezi Spravedlivými mezi národy,“ řekla.

O ocenění může žádat kdokoli, kdo je schopen podat nebo zprostředkovat svědectví o hrdinském činu na záchranu Židů. Většinou to dělají sami zachránění nebo jejich děti. Památník Jad Vašem u každé žádosti prověřuje historický kontext, zda se uváděné události mohly odehrát tak, jak je popisováno. Mezi nejznámější nositele této ceny patří svitavský rodák, podnikatel Oscar Schindler, který za války zachránil přes 1 000 Židů.