Thun–Hohestein chce o rodinný majetek bojovat v Lucemburku

Pardubice - Potomek šlechtického rodu Bertold Thun-Hohenstein chce získat zpět rodinný majetek zkonfiskovaný po druhé světové válce prostřednictvím Evropského soudního dvora v Lucemburku. Jeho právní zástupce Jaroslav Čapek rozeslal jménem svého klienta osmnácti obcím na Pardubicku výzvu k vydání nemovitostí charakteru kapitálu, která je nezbytná pro zahájení evropského soudního řízení. Hohenstein se k tomuto kroku uchýlil poté, co neuspěl u Ústavního soudu ani pardubického pozemkového úřadu.

„Můj klient je přesvědčen o tom, že na území České republiky stále existuje majetek, který je předmětem jeho dědického práva po jeho otci. Nepočítám s tím, že by většina z těch lidí majetek dobrovolně vydala,“ informoval Hohensteinův právník Čapek.

Hohensteinově otci byl majetek na Pardubicku zabaven na základě Benešových dekretů v roce 1945. Po sametové revoluci zažádal šlechtický rod, trvale žijící v Itálii, o jeho navrácení. Hlavní spor se vede především o zámek v Cholticích. Z něj byly rodině také v roce 1992 navráceny umělecké předměty.

Obce zpráva vyděsila

Výzva k vydání majetku přišla ve chvíli, kdy Choltice po šestnácti letech sporů mohly začít investovat do zchátralého zámeckého areálu. Opravy zatím přišly na sedm set tisíc korun. „Vyděsilo to celé okolí, jedná se přibližně o dva tisíce hektarů,“ okomentoval šlechticovy nároky starosta Choltic Jan Málek.

Případné navrácení majetku by bylo velice komplikované. Na příklad ve Veselí na požadovaných parcelách postavili biokoridor s parkem a dětským hřištěm, ve Valech pozemky křižuje místní komunikace.

Obce chtějí celý problém řešit společně v rámci tamního svazku podhůří Železných hor. Právní pomoc nabídnou i soukromým majitelům nemovitostí. První schůzka, na níž chtějí koordinovat postup, proběhne už zítra v Cholticích.