Dělnická strana kandiduje do europarlamentu

Praha - Dělnická strana se chce účastnit červnových voleb do Evropského parlamentu a i předčasných parlamentních voleb. Krajně pravicová strana odevzdala kandidátku do europarlamentu v pátek na ministerstvu vnitra. Lídrem kandidátky je předseda strany Martin Vandas. Strana už také chystá kampaň, kterou uspořádá formou mítinků ve velkých městech. Chce prý nabídnout kritický pohled na EU.

Dělnická strana po snaze vlády ji zrušit zaznamenala prý zvýšení zájmu lidí o členství. „Od počátku roku je zájem o vstup obrovský, za tři měsíce máme 140 nových členů, nejvíce z míst zasažených nezaměstnaností,“ potvrdil Vandas. Věří, že i při volbách se jim podaří oslovit dostatek sympatizantů.

„Myslím, že kandidátka je kvalitní a jsme schopni dosáhnout velmi dobrého výsledku, mezi třemi až pěti procenty,“ odhaduje. Na kandidátce se vedle Vandasova jména objevuje také jméno místopředsedy strany Jiřího Štěpánka a předsedy Dělnické mládeže, odnože Dělnické strany, Martina Zbely.

Voličům chce Dělnická strana v rámci kampaně nabídnout kritický pohled na fungování Evropské unie. Sedmadvacítka by se prý měla vrátit ke svým kořenům a fungovat jako v dobách Evropského hospodářského společenství, kdy prim ve vztazích hrálo hospodářské hledisko.

Vláda loni navrhla Nejvyššímu správnímu soudu, aby Dělnickou stranu rozpustil, protože porušuje zákony a je blízká krajně pravicovým uskupením, zejména neonacistickému Národnímu odporu. Soud ale návrh zamítl s tím, že neobsahoval dostatek přesvědčivých důkazů. Podle závěrů soudu se neprokázalo napojení strany na Národní odpor ani to, že by se strana snažila násilně změnit politický systém.

Předseda extremistické Dělnické strany Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24