Jednání se komplikují: ČSSD nechce změnu volebního zákona

Praha - Klíčová dohoda dvou největších politických stran, která by měla vyřešit vládní krizi, dostává další trhliny. ČSSD odmítla, že podpoří zásadní změnu volebního zákona. Ve Studiu 6 ČT to uvedl poslanec za sociální demokracii Jeroným Tejc. Po podzimních předčasných volbách, pokud se uskuteční, může tedy nastat stejná patová situace jako v červnu roku 2006. Jenže podle ČSSD by případné změny volebního zákona hrály do karet především současné vládní koalici.

Beze změny volebního zákona opět může v Poslanecké sněmovně nastat patové rozložení sil sto na sto hlasů. Právě takovému stavu má zabránit novela zákona. Několik návrhů se už přitom ve sněmovně objevilo. „Já se obávám, že půjdeme cestou nejbanálnější, tedy že se změní pouze počet poslanců z 200 na 199, což neřeší vůbec nic. Jeden přeběhlík, když zůstaneme u toho smutného stavu, ve kterém jsme, se vždycky může najít,“ řekla k tomu ve Studiu 6 Miroslava Němcová, 1. místopředsedkyně sněmovny za ODS.

Řešením podle Němcové má být volební bonus, tedy mandáty navíc, které získá vítěz voleb. „Jestli by teď měla mít smysl vláda dohody se sociální demokracií nebo vláda úřednická, tak by měla prosadit tenhle cíl,“ uvedla.

„Změna zákona by neobstála před Ústavním soudem“

Jenže to ČSSD odmítá. Podle sociální demokracie se jedná o účelovou změnu. „Návrhy, které byly zatím předkládány vládní koalicí, tedy nikoli pouze ODS, směřovaly k tomu, aby vládní koalice, ODS, KDU-ČSL a Strana zelených, získala většinu i po volbách, byť by za současných pravidel většinu neobhájila,“ tvrdí Jeroným Tejc a dodává: „Myslím, že by to bylo zcela účelové jednání a já nevidím důvod, proč několik měsíců před volbami měnit volební systém a měnit ho navíc způsobem, který by neobstál před Ústavním soudem.“

Shoda zřejmě nepanuje ani v tom, jaká vláda by vlastně měla zemi do předčasných voleb dovést. ČSSD chce spíše úřednickou vládu. Ale podle ODS je zbytečné, pokud by kabinet v demisi dovládl do konce předsednictví EU, sestavovat na pouhé dva měsíce prázdninovou vládu.

„Paroubek má pouze sílu bořit…“

Jedinou jistotou tak zůstává vzájemné osočování politiků z toho, kdo nese odpovědnost za současnou politickou krizi. „My jsme slyšeli den co den výtky Jiřího Paroubka, že vláda neví, co má dělat, jak by to on vše věděl lépe. A nyní se ukazuje, že sice má sílu bořit, ale nemá žádnou sílu něco postavit,“ říká Nemcová, ale Tejc oponuje: „Je to spíše nezodpovědnost ODS, která se snaží o to, aby buď existovala vláda Mirka Topolánka, nebo byla jakási potopa, tedy neschopnost všech se dohodnout.“

Premiér v demisi Mirek Topolánek a předseda ČSSD Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24