Dopravu před olomouckým nádražím zkomplikovaly opravy

Olomouc - Dopravu před olomouckým hlavním vlakovým nádražím začaly od neděle komplikovat uzavírky. Platit tam budou kvůli přestavbě přednádraží více než rok. Radnice tento prostor postupně upravuje od roku 2001, stávající poslední etapa investice si vyžádá bezmála 260 milionů korun. Náklady město uhradí s pomocí stomilionové dotace EU.

Podle mluvčího radnice Ivana Rašťáka bude uzavírka prostoru před nádražím platit pro veškerou individuální automobilovou dopravu až do 31. července 2010, kdy by měla poslední etapa úprav skončit. Motoristé nebudou moci v mezidobí využívat například propojovací komunikaci mezi Masarykovou třídou a třídou Kosmonautů kolem hotelu Sigma.

„Masarykova třída bude od křižovatky s ulicí Březinovou směrem k nádraží zaslepena. Ulice Jeremenkova bude zaslepena od křižovatky s ulicí Blanickou,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že naopak průjezdná zůstane třída Kosmonautů směrem k rondelu u ulice Fibichovy a dále na nadjezd v Tovární ulici.

Během letních měsíců dojde také k úpravě polohy autobusových zastávek před budovou nádraží a také k výluce tramvajového provozu.

Součástí poslední etapy úprav přednádraží je vybudování nového odbavovacího terminálu městské hromadné dopravy. Stavebníci také propojí tramvajové větve, které vedou k nádraží třídou Kosmonautů a Masarykovou třídou, čímž ve městě vznikne nový tramvajový okruh. První tři etapy si vyžádaly zhruba 350 milionů korun.