Dohoda o pozemku na obchvat České Skalice může být hotova v dubnu

Česká Skalice (Náchodsko) – Do konce dubna zřejmě budou uzavřeny zbývající smlouvy o prodeji pozemku potřebného pro dostavbu obchvatu České Skalice na Náchodsku. Věří v to skalický starosta Tomáš Hubka. Do konce července by potom mohli z pozemku odejít jeho majitelé, kteří tam dnes provozují sběrnu surovin. Půjde-li vše podle předpokladů, bude obchvat otevřen v prosinci.

Město v pondělí udělalo důležitý krok k uzavření dohod, když jeho zastupitelé schválili směnu městských pozemků za pozemky sběrny rodiny Jirouškových. „Došli jsme s nimi k předběžné dohodě. Na nových pozemcích v těsném sousedství stávající sběrny si budou moci Jirouškovi postavit novou provozovnu,“ řekl Hubka.

Současně se smlouvou o směně by se podle něj měly v jeden okamžik uzavřít i smlouvy mezi Jirouškovými a krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). Kraj by měl majitelům parcel poskytnout věcné plnění, například vybudováním zpevněné plochy pro novou sběrnu. Od ŘSD by měli dostat peněžní náhradu za pozemky, uvedl Hubka.

„Věříme, že k dohodám dojde a obchvat bude do konce roku dokončen. Děláme pro to maximum,“ řekl Petr Jiroušek. Novou provozovnu by si Jirouškovi měli postavit za plnění od kraje a za peníze od ŘSD. Podle jejich advokáta Petra Šťovíčka je dohoda „tak blízko, jak nikdy nebyla“. „Až nyní se podařilo, díky hradeckému kraji, vyřešit hlavní požadavek Jirouškových, a to zachování jejich podnikání,“ dodal Šťovíček.

Šestikilometrový obchvat za tři čtvrtě miliardy korun je od roku 2006 téměř celý hotový. Jeho užívání brání nedostavěných asi 380 metrů silnice, které mají stát v místech dnešní sběrny. Tisíce aut jedoucích z Hradce Králové do Náchoda a do Polska se tak stále valí centrem města. Dosavadní neúspěšná jednání o výkupu sběrny vedla lidi v České Skalici k tomu, že v lednu a v únoru na protest dvakrát zablokovali dopravu přes město.