Sněmovna má na stole zákon o zkrácení svého funkčního období

Praha - Představitelé občanských demokratů, sociálních demokratů a zelených předložili návrh ústavního zákona o zkrácení současného funkčního období Poslanecké sněmovny. Skončit by mělo dnem konání předčasných voleb, které se musí uskutečnit nejdéle do 15. října. Na vypracování návrhu ústavního zákona se v neděli dohodli šéfové koaličních stran a opozičních sociálních demokratů. Širší vedení KDU-ČSL však dohodu odmítlo potvrdit, její poslanci dnes vyzvali k novému jednání.

„My jsme se dnes dohodli, že důležitější než dohoda čtyř předsedů je samozřejmě 101 až 160 - nebo kolik to vychází - podpisů pod jasnou dohodou, kterou přineseme panu prezidentovi,“ řekl Topolánek. V této dohodě podle něj budou podepsaní deklarovat ústavní zákon o zkrácení funkčního období a podporu hlasování vládě vedené nestraníkem a předsedou Českého statistického úřadu Janem Fischerem.

„Důvěru té překlenovací vládě mohou dát jenom poslanci, a nikoli nějací lidé z regionů, v tomto smyslu odpovědnost je na poslancích, a tak budeme jednat s jednotlivými poslanci,“ dodal po jednání poslaneckého klubu ODS premiér. reagoval tak na odmítnutí dohody celostátní konferencí KDU-ČSL.

U lidovců Topolánek pravděpodobně některé hlasy pro vládu získá. „Já v tuto chvíli neumím říct, jaké budou reakce jednotlivců, ta diskuze na klubu nebyla jednoduchá, nicméně do zítra budeme mít podle mě mnozí jasno, jestli podpoříme či nepodpoříme další kroky,“ zhodnotil situaci šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa. Někteří lidovci však zřejmě budou trvat na původním požadavku, aby současný Topolánkův kabinet vládl až do konce českého předsednictví EU. Podobný požadavek mají i zelení, kteří nechtějí dohodu akceptovat bez lidovců.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř po dnešním odpoledním jednání klubu řekl, že ODS pokládá nedělní dohodu čtyř politických stran bez komunistů za platnou. Kluby občanských a sociálních demokratů ve sněmovně mají dohromady 149 hlasů, spolu se zelenými celkem 153 poslanců. Ústavní většina ve sněmovně představuje nejméně 120 poslanců.

Komunisté jsou pro národní shodu

KSČM se dohoda ostatních stran příliš nelíbí - podle svého předsedy Vojtěcha Filipa preferuje ustavení vlády „národní shody“ s podporou všech parlamentních stran, která by vládla nejlépe až do řádných voleb. Pokud by se mělo volební období sněmovny zkrátit, dala by před jednorázovým ústavním zákonem přednost novele ústavy, která by to umožnila.

Takovou novelu, díky níž by sama ústava umožňovala zkrácení volebního období sněmovny, považuje Filip za právně čistší postup. Před třemi lety ji navrhli senátoři ODS. Umožnit měla prezidentovi, aby se souhlasem nadpoloviční většiny všech poslanců sněmovnu rozpustil a vyhlásil předčasné volby. Sociální demokraté normu tehdy odmítli s tím, že by novela umožnila prezidentovi a spřízněným stranám vyvolat předčasné volby kdykoli.