Česko je největším evropským výrobcem pervitinu

Praha - Policie v roce 2008 odhalila v České republice 79 zastřešených velkopěstíren konopí. V předchozím roce jich přitom bylo 34. Mírně vzrostl i počet objevených domácích varen pervitinu, kterých policisté loni odhalili 434. Česko tak zůstává největším evropským výrobcem této drogy. Informace vyplývají z dnes zveřejněné výroční zprávy Národní protidrogové centrály (NPC). Důkazem faktu, že drogy v Čechách v žádném případě nejsou na ústupu, jsou dvě úspěšné razie z nedávné doby. Na konci března při akci Strouha rozbila tříčlennou buňku kosovských pašeráků heroinu. Při razii Kohiba pak policisti zatkli na severu Čech tři místní dealery.

Celkem bylo loni zajištěno téměř 400 kilogramů marihuany. Ředitel NPC Jakub Frydrych upozornil také na skutečnost, že 70 z odhalených pěstíren provozovali vietnamští občané. Vyrobená marihuana podle něj směřuje nejen na český trh, ale je vyvážena i do zahraničí.

I přes nárůst odhalených varen pervitinu loni pokleslo množství zajištěné drogy. Policisté loni zabavili 3,8 kilogramu látky, o rok dříve to bylo téměř šest kilogramů. Podle Frydrycha se tak potvrzuje trend z posledních let, kdy přibývá počtu malých varen, které vyrábějí pervitin pro osobní potřebu.

Právě kvůli zneužívání k výrobě pervitinu bude od začátku května prodej volně dostupných léků s obsahem pseudoefedrinů omezen jen na několik krabiček na osobu. V rámci Schengenského prostoru si je ale výrobci můžou snáze opatřit v sousedních zemích. „Čím dál častěji registrujeme, že tuzemští výrobci vyjíždějí za účelem nákupu těchto léků do zahraničí,“ dodává ředitel NPC.

V Německu, v Polsku i na Slovensku jsou totiž léky s pseudoefedrinem taktéž volně dostupné. V Polsku dokonce i na některých benzinkách a v drogeriích. O změnách v prodeji uvažuje zatím jen Slovensko. Chystá se omezit obsah pseudoefedrinu v jedné tabletě, v jednom balení a plánuje zapojit i distributory léků.

Pervitin začíná konkurovat tanečním drogám

Přibýváním malých varen ale podle Frydrycha dochází ke kriminalizaci většího počtu lidí, kteří by jinak byli pouze uživateli drog. Konstatoval také, že pervitin proniká i na taneční scénu, a začíná tak konkurovat jiným stimulačním drogám, například extázi. „Počet 434 odhalených varen pervitinu je statisticky nejvyšší číslo porevoluční historie. Samozřejmě to souvisí se současnou situací ohledně volného pohybu osob i přístupu k pseudoefedrinům,“ dodal Frydrych.

Boj s dealery pokračuje, naposledy v Litvínově

Varnu drog odhalili policisté například dnes při domovní prohlídce u jednatřicetiletého muže z Litvínova na Mostecku. Muž podle policie vyráběl od loňského podzimu stimulační látku metamfetamin. Vyšetřovatel jej obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muž je stíhán na svobodě, v případě uznání viny mu hrozí až desetiletý trest, jak informovala mluvčí mostecké policie Ludmila
Světláková.

Kriminalisté z Národní protidrogové centrály zadrželi 19. března v Teplicích dva muže a jednu ženu podezřelé z organizování prodeje heroinu. Při osobních a domovních prohlídkách u nich policisté nalezli 2,74 kilogramu heroinu, ze kterého mohli zadržení vyrobit až 54 800 základních dávek drogy v ceně 2 740 000 korun. Informoval o tom dnes Frydrych. Všichni tři zadržení již byli obviněni a jsou nyní ve vazbě.

Jednoho muže prý zatkli přímo při prodeji 240 gramů drogy. Protože podle policistů jde o zvlášť nebezpečné recidivisty, hrozí jim v případě odsouzení trest až 13 let a sedm měsíců vězení. Navíc byla odhalena zajímavá okolnost, kdy všichni tři zadržení byli před časem propuštěni z vězení za dobré chování, jak upozornila reportérka ČT Tereza Kručinská. Při další akci policisté v jiné oblasti Čech zadrželi zhruba 6 kg marihuany.

  • Zabavené drogy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/796/79538.jpg
  • Extáze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/353/35278.jpg
  • Zadržené drogy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/717/71630.jpg