Probíhá kontrola způsobu měření rychlosti strážníky

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů pravděpodobně za týden dokončí svou kontrolu způsobu měření rychlosti jízdy obecními strážníky. Podle dosavadních zjištění městská policie nezpracovává osobní údaje těch, kteří nic nespáchali, řekl novinářům předseda úřadu Igor Němec. Ochránci soukromí kontrolu zahájili na základě stížností řidičů, podle kterých by policie měřením a natáčením všech projíždějících vozidel mohla porušovat zákon.

Kamery zaznamenávají nejen rychlost a registrační značku vozu, ale i detail obličeje řidiče a spolujezdce. Podle kritiků by mohly být ale tyto materiály zneužity ke sledování.

Úřad se proto při kontrole soustředí na to, zda a v jakých případech jsou informace z kamer zpracovány „v širším nežli potřebném rozsahu a kým jsou následně vyhodnocovány“. Státní policie má podle Němce výjimku - v rámci prevence nebo vyšetřování může zpracovávat osobní údaje, to samé nemůže dělat městská policie. Podle Němce se kontrola zaměří na to, jestli městská policie nepřekračuje zákon, zda se neshromažďují údaje i řidičů a spolujezdců, kteří rychlost nepřekračují.

Rozhovor s Igorem Němcem (zdroj: ČT24)

Strážníci se závěrem loňského roku málem přišli o právo měřit rychlost automobilů kvůli stížnostem, že se zaměřují jen na vybírání pokut. Parlament jim nakonec ale toto právo ponechal, avšak jen ve vymezených úsecích obce, které určí republiková policie. Měřené úseky navíc musí být vyznačené dopravními značkami.