Nejvyšší státní zastupitelství opět otevřelo kauzu biolíh

Praha - Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze opět obžalovalo lobbistu Františka Vybírala a podnikatele Miloše Červenku z korupce v případu souvisejícím s kauzou biolíh. Oběma hrozí až pětileté vězení. Případ sice loni žalobci ukončili pro nedostatek důkazů, Nejvyšší státní zastupitelství jej ale vrátilo k došetření. Informaci přinesl server Týden.cz.


„Z dalšího dokazování a dodatečných výslechů vyplynulo, že vina je na straně obžalovaných,“ uvedla mluvčí pražských vrchních žalobců Irena Válová. Žalobci Vybírala s Červenkou obžalovali z podplácení, podnikatele navíc ještě z napomáhání k trestnému činu.

Vybíral údajně zprostředkoval pražskému podnikateli s nemovitostmi Červenkovi za půlmilionový úplatek domnělé policejní dokumenty k vyšetřování jeho podnikatelských aktivit. V březnu 2006 se v pražské restauraci sešel Vybíral s nastrčenými detektivy a za půl milionu od nich chtěl získat spis vedený na realitního magnáta Červenku.

Státní zástupci označili jednání elitních policistů za provokaci

Jednání elitních policistů označili v dubnu 2008 státní zástupci jako provokaci a vyšetřování zastavili. „Policie je ze zákona povinna trestné činnosti předcházet, a nikoli na páchání trestného činu participovat jenom proto, aby měla důkazy, které by bezpečně usvědčily pachatele,“ stálo v tehdejším odůvodnění. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ale v létě nařídila kauzu Vybíral-Červenka znovu otevřít.

Policie Vybírala vinila také z toho, že si v souvislosti s takzvanou kauzou biolíh údajně nechal od dvou podnikatelů zaplatit 15 milionů korun na zajištění vstřícnosti státních úředníků při chystaném zadávání státních zakázek na výrobu biopaliv. Státní zástupce v lednu jeho stíhání odložil s tím, že se jednalo o půjčku.

Renata Vesecká
Zdroj: ČT24