Lidovecký návrh snížit ceny energie posoudí budoucí ministři

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek dnes předložil designovanému premiérovi Janu Fischerovi návrh na snížení cen elektřiny jakožto opatření zmírňující dopady hospodářské krize v České republice. Fischer Čunkův návrh vyslechl, hodlá si jej podrobně prostudovat, a uvedl, že toto opatření podléhá především posouzení dotyčných ministrů budoucí vlády, analytickému posouzení efektů a právně-ekonomické analýze slučitelnosti návrhu s tržními principy, které v ČR platí. ODS i ČSSD považují Čunkův návrh za populismus a reakci na propad volebních preferencí strany.

Čunek se vyjádřil v tom smyslu, že současný zákon o cenách dává možnost při mimořádných podmínkách regulovat cenu na základě zákona o cenách. Zákon podle Čunkových slov nedefinuje, co znamenají mimořádné podmínky, hluboká hospodářská krize podle něj označení mimořádných podmínek splňuje. „To není selektivní opatření mířící k nějaké skupině. Dopad míří ke všem. Ať už velcí či malí podnikatelé, velké či malé rodiny budou mít benefit v době, kdy je hospodářská krize, výroby a domácnosti jsou tlumeny,“ odůvodnil svůj návrh Jiří Čunek.

Čunek uvedl, že ČEZ letos plánuje akcionářům uvolnit 56 procent svého zisku na výplatu dividend. Mohl by však podle něho rozdělit celý zisk, čímž by stát jako hlavní akcionář získal a malí akcionáři netratili. ČEZ letos plánuje vyplatit dividendu 50 korun za jednu akcii. Sám lidovecký předseda přiznal, že návrh s nikým z ČEZu nekonzultoval.

Jiří Čunek:

„V době, kdy je hospodářská krize v České republice, tak nemusí ČEZ alokovat své peníze do různých zahraničních strategií, jako je Rumunsko a podobně. Je potřeba, aby tyto peníze byly investovány v České republice.“

„Je určitou výhodou vlády tohoto typu (úřednické), že bude posuzovat takový návrh bez jakýchkoli politických předsudků, chladnokrevně, analyticky, z hlediska makroekonomických souvislostí…,“ uvedl Jan Fischer. Čunek sám ocenil apolitičnost budoucího kabinetu, protože se tím zpřetrhají vazby politiků na ČEZ, které jsou z pohledu předsedy lidovců velmi silné. „Věřím, že nová vláda to bude moct řešit právě proto, že ty vazby nemá,“ uvedl Čunek.

Politici návrh vesměs považují za populismus

„Jeho populistická výzva, která je velmi podobná výzvám sociálních demokratů, je trik na voliče,“ reagoval Mirek Topolánek. Doplnil, že jsme členy EU, kde jsme vázáni směrnicí o setrvávání na elektro-energetickém trhu. V žádném případě nemůže vláda podle Topolánka ovlivnit ceny silové elektřiny. Zatímco Fischer se k Čunkovu plánu staví zatím zdrženlivě, odborníci na energetiku mají jasno. Taková úprava cen by mimo jiné vyvolala řadu žalob a Česko by také porušilo směrnice Evropské unie. „To je právně velice těžce průchodné, ohrozí to zisky a výkonnost všech ostatních všech firem v sektoru, nejen ČEZu,“ vyjádřil se Petr Novák, analytik Atlantik.

Také stínový ministr průmyslu a obchodu a místopředseda ČSSD Milan Urban lidovcům vzkázal, že jde o populistickou hru v zoufalství z padajících preferencí. Pokud by totiž podle ČSSD vstoupil lidovecký návrh do praxe, po všech arbitrážích by nás v konečném důsledku přišla energie mnohem dráž, než stojí v současnosti.

Premiér Jan Fischer přijal i další kandidáty na ministry. Jako první do Hrzánského paláce dorazila Miroslava Kopicová, kterou ODS nominovala na ministryni školství. „Bavili jsme se o předsednictví pochopitelně, o fondech, o maturitách, o vysokém školství,“ podotkla Miroslava Kopicová, kandidátka na ministryni. Po Kopicové za premiérem zamířil Jan Kohout, aspirant na ministra zahraničí. Kromě evropského předsednictví probrali i zahraniční priority budoucí vlády: patří mezi ně například projekt Východní partnerství a dobré vztahy se zeměmi Balkánu.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/796/79559.jpg
  • Milan Urban autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74121.jpg