Žalobkyně žádá pro soudce Berku 12 let, ten předpokládal trest smrti

Tábor - Státní zástupkyně Daniela Smetanová dnes před táborským krajským soudem navrhla tresty pro 12 obžalovaných v kauze podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. Nejpřísnější trest dvanácti let vězení požaduje právě pro Berku. Hlavním aktérům v kauze navrhla také zákaz činnosti na deset let a propadnutí veškerého majetku. Údajné zločinné spolčení podle obžaloby způsobilo deseti podnikům škodu 264 milionů korun a dalších 200 milionů korun se z firem pokusilo odčerpat.

„Jsem mile překvapen. Já jsem předpokládal, že státní zástupkyně bude navrhovat trest smrti, takže jsem spokojen,“ prohlásil Berka. Okamžitě po ukončení závěrečné řeči žalobkyně oznámil, že na ni podává trestní oznámení. V jejím proslovu prý zaznělo, že zločinné spolčení stále trvá.

Vladislav Větrovec, který byl údajnou hlavou skupiny, by podle žalobkyně měl jít do vězení na deset let, stejně jako konkurzní správce Daniel Thonat a Petr Tuhý. Karel a Miroslava Melicharovi, kteří údajně legalizovali peníze z konkurzů, by měli jít do vězení na osm let. Stejný trest navrhla státní zástupkyně Luboru Kindlovi a soudnímu znalci Martinu Jurenkovi sedmileté vězení. „Myslím, že návrh je maximalistický, neodpovídá zjištěným důkazům,“ řekl obhájce Melicharové František Pohanka.

Pro Jana Harangozza, který podle obžaloby společně s Větrovcem uplácel bývalého sekčního šéfa Nejvyššího bezpečnostního úřadu Vladimíra Šišu, požaduje žalobkyně podmíněný trest. S podmínkou by podle ní mohli vyváznout i konkurzní správkyně Marta Čiháková a znalec Petr Hlavatý. Pro Šišu navrhla Smetanová trest čtyři roky vězení.

Soud finišuje po 2,5 letech 

Soudní líčení se tak po 2,5 letech u táborského soudu pomalu chýlí k závěru. „Předpokládám, že nejpozději do pátku bychom měli závěrečné řeči ukončit,“ řekl novinářům předseda senátu Zdeněk Kučera. Po státní zástupkyni přijdou na řadu obhájci, po nich obžalovaní a pak případně dostanou slovo poškození. „Vzhledem k obsáhlosti té věci, obsáhlosti materiálu, který musíme prostudovat, nepředpokládám, že rozhodnutí bude vyhlášeno před prázdninami,“ upřesnil Kučera. Kauza se statisíci stran spisu patří k nejrozsáhlejším v českém soudnictví.

Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil a poté zrušil údajně na základě padělaných dokumentů. Skupina podle žalobců postupovala tak, že skoupila pohledávky podniků na hranici bankrotu, pak firmy poslala do konkurzu a majetek pod cenou rozprodávala. Vybírala si přitom podniky se sídlem v regionech Most, Chomutov a Česká Lípa, kde byl místně příslušný soudce Berka, popřípadě sídlo společnosti změnila.

Ze zločinného spolčení kolem ústeckého soudce Berky je obžalováno celkem devět lidí.
Zdroj: ČT24