Barroso posnídal a seznámil se s Fischerem

Praha - Premiér Mirek Topolánek představil svého nástupce v čele české vlády Jana Fischera předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi. Barroso přijel do Prahy na dlouho plánovanou akci Senátu. S premiéry a také kandidátem na post ministra zahraničí Janem Kohoutem se setkal na snídani v Kramářově vile. Tématem rozhovoru politiků bylo zejména dokončení českého předsednictví EU, přítomen byl i člen týmu vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry Marek Mora.

Účastníci schůzky se novinářům vyhnuli. Kohout odmítl jednání komentovat, Fischer a Topolánek odjeli auty. Barroso zjevně v dobré náladě zamával a z otevřeného okna vozu řekl, že je pěkné počasí. Sdílnější byl Barroso až ve Zlíně, kde na Univerzitě Tomáše Bati převzal její první čestný doktorát: „I přes změnu vaší vlády uděláme všechno proto, aby české předsednictví skončilo úspěchem.“

Pád Topolánkovy vlády podle analytiků poškodil obraz České republiky v zahraničí. Někteří experti se navíc domnívají, že by Fischerovi mohl chybět respekt klíčových evropských politiků. „Jak tento člověk bude jednat s prezidentem Sarkozym, kancléřkou Merkelovou a podobně, to je úplná absurdita a zásadně to škodí této zemi,“ řekl v ČT komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Odstupující politici nicméně jednohlasně tvrdí, že jejich nástupci předsednictví zvládnou. Fischerův úřednický kabinet má Topolánkovu vládu v demisi nahradit 9. května, řídit tak bude poslední třetinu předsednictví, kterou ovlivní i pořádání evropských voleb počátkem června.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně udělila předsedovi Evropské komise José Manuel Barrosovi svůj první čestný doktorát.
Zdroj: ČT24