Na zakázkách pro Krajskou zdravotní možná vydělávají politici

Ústí nad Labem - Nové vedení Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, nechá znovu prověřit své zakázky. Zpracování některých projektů z evropských fondů totiž získala společnost Labská investiční, která má jako jednoho z akcionářů krajského radního Mirko Bernase. Ve statutárních orgánech navíc sedí i řada dalších regionálních politiků.

Česká televize získala tři smlouvy, podle kterých měla společnost v případě úspěšných projektů získat bezmála 15 miliónů korun. Její odměna se tak v přepočtu na výši dotace pohybovala od pěti do deseti procent, což už je podle některých zastupitelů příliš. „Obvyklá cena, jak jsem se informoval u jiných společností, které se tím zabývají, je 1,5 až 3 procenta,“ řekl ČT zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD). Podle zastupitele Ústeckého kraje Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) „to je obrgauneřina, jaká se těžko bude hledat někde jinde“.

Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra ČT řekl, že společnost Labská investiční byla vybrána na základě soutěže, ve které předložila nejnižší cenovou nabídku. Zda je deset procent hodně nebo málo, vzhledem k tomu, jaká byla odvedená práce, je podle radního Ústeckého kraje a předsedy představenstva Krajské zdravotní Petra Bendy (ČSSD) v tuto chvíli věc diskutabilní.

Komu ale Labská investiční patří, zůstává otazníkem. Společnost má akcie na majitele, akcionářem je tedy ten, kdo v danou chvíli drží akcie v rukou. Podle zápisů z valné hromady je jedním z největších spolumajitelů radní Mirko Bernas, který v krajských volbách kandidoval za Severočechy, pak ale přeběhl a spolupracuje s ODS a ČSSD. Kolik zakázek vlastně Labská investiční od Krajské zdravotní dostala, se také neví. „Obecně se jedná o informace v obchodním styku a nebudeme je zveřejňovat,“ uvedl Vondra.

Mirko Bernas
Zdroj: ČT24