Pavel Bém je Ropák roku 2008, Zelenou perlu ulovil Jaroslav Mencl

Brno - Ropákem roku 2008 vyhlásili ekologové pražského primátora Pavla Béma. Ocenění za nejhorší ekologický počin minulého roku si vysloužil mimo jiné za prosazování stavby mrakodrapů na Pankrácké pláni a výstavby rychlostní silnice R1 přes obytnou část Suchdol. Zelenou perlu udělovanou za antiekologický výrok získal poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje Jaroslav Mencl.

Ropáka roku udělují ekologové člověku, kterého díky jeho postojům nebo činům považují za největšího hříšníka proti ochraně životního prostředí. Lidé letos na Ropáka roku navrhli 30 kandidátů. „V loňském roce skončil Bém na pátém místě. To, že letos vyhrál, podle mě vystihuje dramatizaci situace v Praze, kde se prosazují kontroverzní projekty poškozující životní prostředí,“ řekl novinářům Martin Skalský ze Sdružení Arnika, jenž dění v Praze dlouhodobě monitoruje.

„Mám mimořádnou radost. Už dlouho jsem si říkal, jak je možné, že na mě porotci této věhlasné ceny zapomínají,“ reagoval primátor. Dodal, že toto „ocenění“ považuje za poctu i pro obchvat kolem Prahy. Ropáka označil za dobrou značku s poukazem na studentského Oscara, kterého získal Jan Svěrák za film Ropáci.

O udělení Ropáka roku rozhoduje na základě nominací veřejnosti nezávislá komise, která je složena ze 120 lidí. Kromě ekologů v ní usedli také publicisté, politikové, umělci nebo vědci. Na vyhlašování výsledků anket pořadatelé vítěze nezvou, pouze jim posílají ironický diplom a na jejich „počest“ snědí dort s ekologickými motivy. Letos jej tvoří panorama Prahy s oplatkovými mrakodrapy a nová dráha letiště vedoucí přes obydlené části Prahy.

Udělení Ropáka roku 2008 pražskému primátorovi přivítala i opozice. Zastupitelka Petra Kolínská (SZ) řekla, že bylo na čase Béma touto cenou poctít. „Problém není, že Bém chce mrakodrapy nebo obchvat a někdo je nechce. Problém je, jak se k těmto rozhodnutím dojde. Občané se o tom dozvědí, až když je vše rozhodnuto,“ řekla Kolínská.

Mencl označil stromy za vrahy

Výrok, za který Jaroslav Mencl obdržel Zelenou perlu:

„My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá.“

Zelenou perlu ulovil Jaroslav Mencl v rétorických vodách za výrok v rozhovoru o vlivu alejí a stromořadí na nehodovost v Česku. Tehdy se honosil svou angažovaností při zakládání občanského sdružení „Stromy zabíjejí“ údajně proto, že smrtelných nehod na stromech u silnic přibývá.

O Zelenou perlu se letos ucházelo 51 výroků od 30 autorů, do finále nakonec pořadatelé poslali 18 citátů. Loni v anketě zvítězil již potřetí prezident Václav Klaus, porotu zaujal svým výrokem publikovaným v rozhovoru s redaktory Hospodářských novin. „Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci,“ pronesl Klaus.

Dort pro Ropáka 2008 Pavla Béma s mrakodrapy a silnicí
Zdroj: ČT24