O bezpečnosti bude dnes jednat trojka EU se zástupci USA

Praha - Především o boji proti terorismu, o ochraně hranic a o vízové problematice budou dnes v Praze jednat zástupci takzvané trojky EU s americkou ministryní vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanovou a s ministrem spravedlnosti Erikem Holderem. České předsednictví budou na schůzce zastupovat ministři vnitra a spravedlnosti Ivan Langer a Jiří Pospíšil, za Evropskou komisi se zúčastní komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacques Barrot.

Schůzka je prvním podobným setkáním od nástupu nové americké administrativy letos v lednu. České předsednictví proto očekává, že se bude jednat mimo jiné o nasměrování vztahů mezi unií a Spojenými státy v oblasti justice a vnitřních věcí pro příští roky.

Debata bude i o vězních na základně Guantánamo

Zástupci EU a USA zřejmě budou debatovat i o případné spolupráci při uzavírání kontroverzní americké věznice pro podezřelé z terorismu na základně Guantánamo na Kubě. O možném přijetí asi 60 z 245 tamních vězňů evropskými zeměmi jednali Langer a Barrot už v březnu ve Washingtonu, žádnou pevnou dohodu ale neuzavřeli. Holder nicméně slíbil, že USA poskytnou unii detailní informace o jednotlivých zajatcích.

Ministři se budou zabývat i elektronickým systémem ESTA pro cestování do USA. V systému jsou zařazeny všechny země EU, které mají se Spojenými státy bezvízový styk. Kritici systém označují za skrytou formu víz, Washington to ale odmítá a zavedení ESTA zdůvodňuje zajištěním vnitřní bezpečnosti.