Ruzyně zvýšila kvůli prasečí chřipce bezpečnostní opatření

Praha - Na pražském ruzyňském letišti začala kvůli hrozbě šíření prasečí chřipky platit zvýšená bezpečnostní opatření. Kromě informačních cedulí popisujících příznaky onemocnění je pro cestující k dispozici i nepřetržitá ambulance, kde se lidé s podezřením na příznaky prasečí chřipky mohou nechat vyšetřit. Diskutuje se i o možnosti zavést systém příletových karet, podle hlavního hygienika České republiky Michaela Víta se o tom ale ještě bude jednat na evropské úrovni.

Preventivní opatření na ruzyňském letišti platí od včerejšího odpoledne, je to reakce na čtvrtý stupeň varování před pandemií, který vydala Světová zdravotnická organizace.

Další přímý let z Mexika, kde nákaza propukla, se sice očekává až 2. května, již v průběhu dneška však na letišti přistanou cestující z New Yorku. Potenciální nebezpečí se dá očekávat i u transferů, u nichž není jisté, zda cestující nepřestoupili z jiného letu z Mexika. Podle mluvčí ruzyňského letiště Mariky Janouškové dosud dorazily transferové lety, které navazovaly na linky z mexického Cancúnu.

Termokamery na zavedení teprve čekají

Na řadě mezinárodních letišť již zavedli termokamery, které dokáží odhalit teplotu cestujícího. Letiště v pražské Ruzyni je na ně připraveno také, dosud je však nezavedlo. Podle Janouškové záleží na rozhodnutí hlavního hygienika. „V případě, že bychom dostali požadavek na zavedení takovýchto opatření, tak by následovala jednání mezi Letištěm Praha a hlavní hygienou o tom, jakým způsobem by byla zavedena,“ řekla Janoušková.

„Otázka termokamer má daleko větší význam na místě odletu. Je třeba zachytit a detekovat cestující dříve, než nastoupí do letadla,“ dodal lékař Ilja Chocholouš, který slouží v ruzyňské ambulanci. Ta je cestujícím k dispozici čtyřiadvacet hodin denně a spolupracuje s odborným pracovištěm pražské nemocnice na Bulovce. Právě zde také leží dva Češi s podezřením na virus prasečí chřipky, třetí je hospitalizován v Motole.

České ministerstvo zahraničí zatím nevyhlásilo zákaz cestování do Mexika, nicméně doporučilo, aby lidé do zasažených oblastí nejezdili. Některé cestovní kanceláře už zrušily nejbližší lety. Sezona exotických dovolených, mezi něž patří i pobyty v mexických destinacích, ale naštěstí právě končí.

Chat s Hanou Roháčovou

Ptejte se primářky infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové jaké jsou její reálné hrozby prasečí chřipky, jak se jí bránit i na vše, co s virovými onemocněními souvisí - ve středu od 10:30 on-line na webu ČT24.