Prezident a další politici položili věnce k pomníku legionářů

Praha - Prezident Václav Klaus spolu s dalšími politiky dnes k 64. výročí ukončení druhé světové války položil věnce k pomníku československých legionářů na pražském náměstí Pod Emauzy. Pietního aktu se vedle hlavy státu zúčastnili například i odstupující premiér Mirek Topolánek, ministryně obrany Vlasta Parkanová, předseda Senátu Přemysl Sobotka nebo pražský primátor Pavel Bém. Na Hradčanském náměstí se dále konala slavnostní vojenská přísaha téměř 300 nových příslušníků Armády ČR.

Na místě pietního aktu byli kromě politiků také zástupci legionářů a Sokolů. Pietní akt před nastoupenými jednotkami čestné stráže Armády ČR a Hradní stráže zahájila národní hymna, následovalo přinesení historických vojenských praporů za zvuků husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Slavnostní pokládání věnců se pak odehrálo za doprovodu vojenské hudby. Následovala minuta ticha, doprovázená třemi salvami výstřelů.

„Je to (od druhé světové války) pouze 64 let a je povinností, abychom to připomínali, nezapomínali na to. Aby to mladé generace věděly, znaly,“ řekl po ceremoniálu novinářům Klaus. Sobotka dodal, že je potřeba neustále vzpomínat na lidi, kteří ve válce nasadili své životy. „Pokud bychom na to (druhou světovou válku) zapomněli, tak samozřejmě máme velkou šanci, že si to zopakujeme,“ uvedl.

Pietnímu aktu přihlíželo několik desítek lidí. Klaus se Sobotkou si posteskli na malý zájem veřejnosti. „Já si vždycky povzdechnu, když vidím, že tady nejsou stovky, tisíce návštěvníků,“ řekl novinářům prezident. „Myslím, že to je velká chyba i učitelů a rodičů, že sem nepřivedou děti, aby je začali vychovávat v tom, že Česká republika existuje a má svoji historii,“ dodal poté Sobotka.

Vojáci sborovým „Přísaháme!“ složili věrnost České republice

Při příležitosti oslavy Dne vítězství dnes také na Hradčanském náměstí přísahali noví vojáci. Přísahu složilo před prezidentem republiky Václavem Klausem, který je vrchním velitelem ozbrojených sil, téměř 300 mužů a žen. Na Hradčanech sborovým „Přísaháme!“ složili věrnost České republice studenti Vojenské akademie ve Vyškově. Na přísahu se přišli podívat zástupci armády a přední představitelé Česka, ale také stovky příbuzných a známých i turistů.

„Vojenská přísaha není jen právním aktem. Je i osobním závazkem vojáka k obraně své vlasti, České republiky. Zavázali jste se, že budete svědomitě plnit své povinnosti, že budete přispívat k ochraně zájmů České republiky a k plnění našich spojeneckých závazků tak, jak to činili a i v této chvíli činí vaši kolegové,“ řekl novým českým profesionálním vojákům Klaus. V projevu také připomněl hrdinství vojáků z druhé světové války.

Prezidenta, stejně jako u památníku legionářů, doprovázela bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová. Byla to její poslední přísaha ve funkci. „Člověk se musí bránit nadbytečnému sentimentu a jakékoli hořkosti,“ uvedla.

8. května Václav Klaus také prezident republiky tradičně povyšoval důstojníky do generálských hodností. Letos to kvůli jmenování nové vlády odložil na 28. října.

Slavnostní přísaha nových příslušnic Armády ČR
Zdroj: ČT24/ČTK