ČSA přerušily provoz linky do Novosibirsku

Praha – Nová linka Českých aerolinií z Prahy do Novosibirsku a zpět nelétá. Dopravce přerušil její provoz, protože k němu nedostal povolení od ruských úřadů. Informaci přinesl odborný server Planes.cz a ČTK ji potvrdila Ilona Vysoudilová z oddělení komunikace ČSA. Spojení do města zavedly ČSA 28. dubna jako jednu z mála nových letošních linek. Letadla na ni ovšem odstartovala pouze dvakrát. Nyní cestující musí z Prahy do Novosibirsku létat s přestupem v Moskvě nebo Frankfurtu, ČSA jim také nabízí refundaci letenek.

„Ruské úřady neudělily povolení k dalším letům z aeropolitických důvodů. Ve čtvrtek proběhne v Rusku tisková konference, kde bude situace upřesněna,“ uvedla Vysoudilová. Spojení chce firma obnovit neprodleně po skončení jednání leteckých úřadů ČR a Ruska, jejichž další kolo se má konat 22. a 23. června v Praze.

Pro České aerolinie Rusko představuje jeden z nejvýznamnějších trhů. Od letního letového řádu posílily spojení do Jekatěrinburgu a zvýšil se počet letů na loni zavedeném spojení do Rostova na Donu. Další lety směřují do Moskvy, Petrohradu a Samary, některé linky startují i z Karlových Varů.

Rusko je známé svým ochranářským přístupem k trhu letecké přepravy. Na jeho letiště smějí obvykle létat pouze takzvaní národní dopravci, a to výměnou za stejnou možnost pro ruské letecké společnosti.