Železný zůstává dvojkou kandidátky Libertas.cz

Praha - Europoslanec Vladimír Železný je stále dvojkou kandidátky Libertas.cz pro červnové volby do Evropského parlamentu. Republiková rada strany Nezávislí demokraté, která Železného na kandidátku nominovala, dnes odmítla jeho rezignaci. Europoslanec ji nabídl poté, co v pondělí dostal od odvolacího vrchního soudu za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny s konečnou platností dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem. Železný chce ale podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Po seznámení se zdůvodněním rozsudku rada považuje výsledek jednání soudu za účelový a vztažený k volbám,“ prohlásil na tiskové konferenci Libertas.cz místopředseda Nezávislých demokratů Vladimír Litwan. Republiková rada podle něj vyslovila Železnému plnou důvěru, odmítla ho stáhnout z kandidátky a doporučila počkat na výsledky řízení dovolacího Nejvyššího soudu. „K prohlášení se připojila i republiková rada Libertas.cz,“ dodal Litwan.

Železný tvrdí, že podle Protokolu k Dohodě o dovozu vzdělávacích, vědeckých a kulturních materiálů by měly být dovážené obrazy osvobozeny od cla i jakékoli jiné dávky, a tedy nepodléhají dani. Soudce zpravodaj Viktor Mach ale podle něj při zdůvodnění řekl, „že sice v zákonné normě je osvobozeno, ale že by tam mohlo být i jiné slovo“. Europoslanec byl podle svých slov na základě tohoto výkladu, který považuje za mimořádné ohrožení právní stability státu, odsouzen.

Lídr kandidátky Vlastimil Tlustý dnes spolu se Železným a trojkou kandidátky Janem Schwippelem představil volební plakáty i webovou stránku. „Grafika i fotografie byly dělány mnou osobně,“ dodal Železný. Libertas.cz na internetu podle Schwippela jako první strana zveřejňuje plné znění Lisabonské smlouvy s vyznačením změn proti současné smlouvě o Evropské unii.

Tiskové konference se proti očekávání nezúčastnil zakladatel celoevropského hnutí Libertas Declan Ganley, jehož součástí je i Libertas.cz. Podle Tlustého musel na poslední chvíli změnit svůj program, protože byla z úterý na dnešek přeložena jeho schůzka s českým prezidentem Václavem Klausem.

Vladimír Železný a Vlastimil Tlustý
Zdroj: ČT24