Ministerstvo chce na školách rozšířit etickou výchovu

Praha - Ministerstvo školství chce, aby školy lépe a ve větší míře učily etickou výchovu. Ta má pomoci dětem se lépe orientovat v mezilidských vztazích a naučit je etickým hodnotám. Školy mají sice etiku zahrnovat do učebních plánů, neexistuje ale vyhláška, která by to nařizovala. Odborníci na vzdělávání se na dnešní pražské konferenci shodli, že je potřeba děti ve škole více vychovávat, zároveň však přiznávají, že tyto úkoly často přebírají za rodiče.

Etická výchova, která se na základních školách objeví od příštího školního roku, má naučit žáky slušnému jednání, toleranci a komunikaci. Formou diskuse nebo nácvikem modelových situací by se měly děti naučit zdvořilosti, spolupráci a sebeprosazení. Etika se má na školách objevit buď jako samostatný předmět, nebo v rámci občanské výchovy.

„Škola dnes přebírá spoustu věcí, které by měla mít na starosti rodina,“ myslí si ředitelka pražské ZŠ J. Gutha-Jarkovského Jitka Kendíková. Podle ní už se školy stejně musely tomuto trendu přizpůsobit a to, co se teď nazývá etická výchova, už nyní kantoři zařazují běžně do hodin. Třeba tak, že v hodině češtiny si třída přečte článek o nějaké etické otázce a pak o ní diskutují. „U nás na škole učíme etickou výchovu jednou týdně dvě hodiny jako povinně volitelný předmět. Od minulého roku jsme museli zřídit dvě skupiny etické výchovy,“ uvedl Pavel Motyčka z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži.

Zařazení etické výchovy do výuky nebude povinné, ministerstvo ale chce na školy apelovat, aby tak učinily. Budou si ale muset vybrat, místo kterého předmětu etiku zařadí. Od ledna mohla široká veřejnost diskutovat o smyslu a náplni etické výchovy na webových stránkách projektu, do debaty se však zapojilo jen 300 lidí. Ti se prý ale shodli, že etická výchova je ve školách potřeba. Podle Jiřiny Tiché z ministerstva se etika učí v šestnácti zemích Evropy, velký úspěch s ní mají třeba na Slovensku. Etická výchova by prý měla předcházet šikaně, agresivnímu chování nebo netoleranci.