Italský soud rozhodl: Dcera Gabriely Ungerové zůstane u otce

Praha/Řím - Soud v italském Bellunu rozhodl, že desetiletá dcera Gabriely Ungerové z Litoměřicka zůstane v péči svého italského otce Marca Fontanive. Matka může dívku vidět tři dny v měsíci, ale vždy jen dvě hodiny v úřední místnosti, měsíčně na dítě bude platit výživné 150 eur (asi 4000 korun). Informoval o tom deník Právo. Ungerová se proti rozsudku odvolala. Soud tak potvrdil i rozhodnutí české justice, konkrétně Ústeckého krajského soudu, který již loni na podzim rozhodl o předání dívky jejímu italskému otci.

Ungerová s rozhodnutím italského soudu nesouhlasí a naplnění podmínek vídání se s dcerou považuje za těžko realizovatelné. Uvedla, že na finančně náročné cesty na Apeninský poloostrov nemá peníze, protože veškeré úspory padly na časté putování autem s přítelem do Itálie. „Jedna taková cesta nás přijde na zhruba 15 tisíc korun. Jsme finančně zcela vyčerpaní,“ konstatovala Ungerová. Podle ní navíc soudce při stanovení výživného nezohlednil, že je na rodičovské dovolené s mladší dcerou a její příjem je omezený.

Soudy jsou zajedno: Dítě půjde k otci

O vydání dcery sluchově postižené Ungerové jejímu italskému otci rozhodl loni na jaře litoměřický soud s poukazem na haagskou smlouvu, podle níž má být unesené dítě vráceno do země původu. Soud uvedl, že se neprokázalo, že by dívka v Itálii, kde devět let žila, nějak trpěla. Loni v září dítě otci předali exekutoři. Podle ředitelky Fondu ohrožených dětí Marie Vodičkové se ale úřady nemusí vždy úmluvou řídit, v první řadě mají přihlédnout k přání dítěte.

Kristýna podle svých slov chce žít v Česku. Při setkání s českým velvyslancem v Itálii mu předala dopis pro prezidenta republiky, kterého žádala o pomoc s návratem k matce. S ní v Česku žila od srpna 2007, kdy společně opustily Itálii. Po roce se musela vrátit zpět.

Příběh Gabriely Ungerové:

Matka Gabriela Ungerová přijela z Itálie do Česka v srpnu 2007 jen s dcerkou Kristýnkou a pár věcmi. Její manžel Marco Fontanive totiž jejich dceru podle její verze zneužíval, ale italské úřady matce nepomohly. Věřila, že pomoc najde doma. Nicméně Okresní soud v Litoměřicích potvrdil exekuční příkaz, který vydala italská strana. Policie pak dívku matce odebrala a odvezla k otci.

Matka, která v Itálii žila 13 let, o rozvod požádala v roce 2006. Oba se seznámili na paralympiádě. „Závodili jsme na lyžích za neslyšící,“ vzpomíná Gabriela. „Když jsem odjížděla do Itálie, netušila jsem, jaké ponižování tam zažiji, že jako Češka tam budu na nižší úrovni,“ vzpomíná na život ve Feltre, obci 90 kilometrů od slavného milionářského střediska Cortiny d'Ampezzo. Vztah manželů zkrachoval, když Kristýnce byly čtyři roky. „V té době začalo i manželovo nevhodné chování k dceři. Já jsem to říkala místní policii, ale nikdo mě nebral vážně. O rozvod jsem požádala v roce 2006, ale tam se čeká tři roky, než je povolen.“