Policie kontrolovala ostravské řidiče-telefonisty

Ostrava – Ostravští policisté se při bezpečnostní akci v Porubě zaměřili na telefonující řidiče. Ti podle policistů riskují, že svou nepozorností způsobí vážnou nehodu. Navíc jim hrozí poměrně vysoká pokuta – tisíc korun na místě a navíc tři trestné body ve správním řízení. Řidičům to ovšem zjevně nevadí, protože policisté jich za pouhou půlhodinu zaznamenali osm. Kontroly zaměřené na telefonující řidiče budou podle ostravských řidičů pokračovat až do konce května.

„Já tady natáčím řidiče, kteří za jízdy telefonují mobilním telefonem, následně uvědomím hlídku, která je zastaví a provede s nimi řešení jejich přestupku,“ popsal způsob kontroly telefonujících řidičů policejní inspektor Patrik Scheithauer, který v civilu stál u rušné křižovatky.

Někteří přistižení řidiči-telefonisté nechtěli svůj přestupek komentovat, jiní byli sdílnější. „Volalo mi neznámé číslo, když jsem stála na křižovatce – tak že jenom řeknu, ať zavolají později,“ uvedla mladá řidička.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Česká pravidla silničního provozu zakazují řidičům při jízdě držet telefon v ruce, nezakazují ovšem tzv. hands-free systémy. Podle nedávného výzkumu je ale jedno, zda řidič hands-free použije, nebo ne, protože hovor s člověkem, který nevidí aktuální situaci, ho rozptyluje vždy stejně.