Premiér Fischer: Vláda v pondělí schválí programové prohlášení

Praha - Ministři úřednické vlády premiéra Jana Fischera si notně prodloužili společnou večerní schůzi v Kramářově vile, kde diskutovali o programovém prohlášení své vlády. Definitivní podoba textu, se kterým vláda předstoupí před poslance a požádá je o důvěru, by měla být hotova příští týden. Ministři vlády, jejíž složení ovlivnily ODS, ČSSD a Strana zelených, měli premiérovi své body pro programové prohlášení předložit do minulého pátku. Ve středu pak dostali celkový text, dnes probírali připomínky. První verzi programového prohlášení už připomínkovali i předsedové tří politických stran.

„Obsahově jsme došli ke shodě,“ řekl Fischer o programovém prohlášení, avšak on ani ostatní ministři nechtěli o detailech dokumentu hovořit. „Toto nebyla schůze vlády, toto byla neformální diskuse. Vláda si potřebovala dopřát věcnou rozpravu,“ podotkl premiér. Podle členů vlády je potřeba dopracovat či zpřesnit určité formulace v textu. Pracovní verze dokumentu není podle jednoho z členů vlády nijak rozsáhlá. „Když se to bude číst nahlas, bude to trvat tak dvacet minut,“ prohlásil ministr průmyslu Vladimír Tošovský. Spokojen byl s výsledkem schůzky ministr financí Eduard Janota, o němž se v minulých dnech v tisku psalo, že bude muset čelit finančním požadavkům resortů.

Vláda, která 8. května nahradila koaliční kabinet premiéra Mirka Topolánka, má ze zadání politických stran za úkol dovést zemi k říjnovým předčasným volbám do Poslanecké sněmovny, dokončit české předsednictví EU a připravit „střízlivý“ státní rozpočet.

Fischer dnes oznámil, že ministři akceptovali většinu z připomínek, které politici k činnosti jeho vlády předložili. V některých případech, například v otázce privatizace Letiště Praha, ale k dohodě nedospěli, uvedl. Ministři zdůrazňovali, že vliv na sestavování jejich programu má to, že vláda bude pracovat jen do podzimních voleb, jež by se měly konat 9. a 10. října.

Fischer také oznámil, že bezprostředně po pondělním schválení programového prohlášení dokumentu požádá předsedu Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka o svolání schůze dolní komory, kde by se vláda ucházela o její důvěru. O jejím termínu se bude ještě jednat.

ČSSD a SZ mají požadavky, ODS vyčkává

ČSSD, která nominovala polovinu ministrů Fischerova kabinetu, ale nedávno dala najevo, že důvěru vláda nemá ve sněmovně zajištěnou automaticky. Vedení strany dalo Fischerovi 27 doporučení, kterými by se měl kabinet řídit, pokud chce získat hlasy sociálnědemokratických poslanců. Také těmto bodům by se měli dnes ministři věnovat. Zelení poslali premiérovi deset bodů, které chtějí vidět v programovém prohlášení vlády. Požadují víc omezit jízdy kamionů nebo třeba garanci, že výdaje na kulturu budou odpovídat alespoň jednomu procentu státního rozpočtu. ODS o svých požadavcích zatím mlčí. Rovněž podle místopředsedy občanských demokratů Davida Vodrážky nemá Fischerova vláda bianco šek, že automaticky dostane důvěru. ODS ale zvolila opačný postup - nejprve si programové prohlášení prostuduje a reagovat bude až poté.

Radar a reforma zdravotnictví jde k ledu

Zatím je jasné především to, že úřednická vláda se nebude zabývat otázkou umístění amerického radaru v Brdech nebo zdravotnickou reformou. Fischerův kabinet chce také pokračovat v privatizacích, včetně Letiště Praha - navzdory ČSSD, která by s privatizací nespěchala. Ministr životního prostředí Ladislav Miko plánuje mimo jiné sestavit zprávu o stavu české přírody. Na úřadu je totiž podle něj spousta analýz, které ještě nikdo nedal dohromady. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka naznačil, že bude pro zvýšení důchodů, i kdyby si valorizaci nevyžádaly podmínky stanovené zákonem. Ministerstvo školství se zasadí o to, aby maturanti příští rok skládali jednotné státní zkoušky. Resort spravedlnosti plánuje mimo jiné přidat místa ve vězeních a zlepšit podmínky vazebně stíhaných.