Popálená Natálka stále zůstává v umělém spánku

Ostrava - Stav dvouleté popálené holčičky z Vítkova je stále velmi vážný. Natálka dostává silná antibiotika, tlumící léky a zůstává v umělém spánku. K záchraně jejího života už nestačí umělá kůže, kterou má na přibližně 70 procentech těla, musí na ni dostat ještě štěpy své vlastní. První autotransplantaci má už za sebou. Dva prstíky se ale nedají zachránit. Léčbu může navíc kdykoli ohrozit infekce. Lékaři ostravské fakultní nemocnice ale mají s těžce popáleným dítětem zkušenosti. Už třetím rokem úspěšně léčí dnes devítiletého Lukáše.

Z nejhoršího zatím holčičce pomohlo několik transplantací umělé kůže. Její horní vrstva se postupně sloupne, spodní z hovězího kolagenu vrůstá do tkáně. K záchraně života to ale bohužel zdaleka nestačí. Své vlastní zdravé kůže má popálená holčička velmi málo, léčba proto půjde velmi pomalu a ohrožuje ji řada komplikací.

Pokud nenastanou komplikace, další operace čeká holčičku zhruba za deset dní, pak bude následovat bezpočet dalších. „Umělá kůže je velmi náchylná k infekci a kromě toho se může začít třeba i odlučovat,“ uvedla primářka Popáleninového centra FN Ostrava Jarmila Tymolová. Podle primáře dětské JIP FN Ostrava Michala Hladíka nelze Natálku v současné době probudit: „Každý prudší pohyb by mohl narušit umělou kůži, kterou má transplantovanou i autotransplantovanou v nedávné době.“

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Rodiče stále doufají, že se Natálku podaří zachránit. „Ona je bojovnice, je strašně silná holka. Moc jí věřím, že mě tak nenechá, to bych asi nepřežila,“ dodala matka holčičky Anna Siváková. Jednu špatnou zprávu si už ale rodiče od lékařů vyslechli. Na dvou prstech jedné ruky jsou velmi hluboké popáleniny a bude nutné přistoupit k amputaci. Natálka by jinak mohla dostat zánět nebo dokonce otravu krve.