Rath nemůže zveřejnit, komu vrátil na poplatcích 25 milionů

Praha - Hejtman David Rath (ČSSD) má problém s tím, jak zastupitelům doložit, kdo za sebe nechal v krajských nemocnicích zaplatit regulační poplatek. Jmenné seznamy těchto pacientů má sice vedení hejtmanství k dispozici, kvůli citlivým údajům je ale nemůže všem zastupitelům předložit k nahlédnutí. Navíc se jedná pouze o evidenci, nikoli o doklady, které pacienti podepsali. ODS proto uvažuje, že se pokusí Ratha odvolat - podle nich to není jediné hejtmanovo pochybení.

Podle Ratha mohou do evidence nahlédnout jen zastupitelé, kteří jsou profesí lékaři. Opoziční ODS ale chce, aby vedení kraje předložilo, kam téměř 25 milionů vydaných od ledna na poplatcích zmizelo. „Nedá se v podstatě dohledat, jestli si někdo tu 30, 60 nebo 90korunovou položku stokrát nebo padesátkrát vymyslel,“ tvrdí Rathův předchůdce Petr Bendl (ODS).

Klub ODS podle něj požaduje vidět konkrétní evidenci a doklady o výdeji peněz. „Je to jenom vágní evidence bez toho, aby existoval doklad podepsaný konkrétním člověkem, že dostal 30, 60 nebo 90 korun,“ upozornil Bendl.

Rath uvedl, že kraj může všechny úhrady poplatků doložit, ne každý je však oprávněn do těchto dokladů nahlédnout. „Máme vytištěné všechny seznamy se jmény všech lidí, kteří obdrželi od Středočeského kraje dar na úhradu regulačních poplatků. Protože však jde o chráněné údaje, tak k nim mohou mít přístup jenom lékaři nebo lidé, kteří mají mlčenlivost,“ upozornil hejtman.

ODS zváží Rathovo odvolání

Kraj se podle občanských demokratů dopouští pod Rathovým vedením řady pochybení a zneužívá veřejných peněz k vlastní politické propagaci. Bendl dnes novinářům předal seznam pochybení, jichž se Rath podle ODS po půlročním působení ve funkci dopustil. Je mezi nimi mimo jiné údajné porušování a nerespektování zákona při úhradě regulačních poplatků za pacienty krajských nemocnic, snaha o zastrašování soudu či zneužívání dotací.

Rath k hasičům: