Změna plánu - Paroubek vynechá tři ze čtyř pražských mítinků

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek se nezúčastní tří ze čtyř předvolebních mítinků, které dnes sociální demokraté v Praze pořádají. Původně avizoval svou účast na všech čtyřech pražských akcích, vystoupí ale až na odpoledním otevření volebního stanu ČSSD na pěší zóně na Andělu. Oficiálně jsou důvodem schůzky a tisková konference, spekuluje se však, že příčinou Paroubkovy nepřítomnosti mohou být i vejce, která po něm na mítincích vrhají jeho odpůrci.

Na začátek prvního dnešního mítinku sociálních demokratů v tržnici v Holešovicích nedorazil ani lídr kandidátky do Evropského parlamentu Jiří Havel, který měl na stejnou dobu s Paroubkem naplánovanou tiskovou konferenci v Lidovém domě. ČSSD tak zastupoval druhý muž kandidátky, europoslanec Richard Falbr. Na mítinku se znovu objevili Paroubkovi odpůrci s krabicemi vajec a s transparenty proti ČSSD. Kromě slovních střetů s některými příznivci sociálních demokratů ale mítink žádné incidenty neprovázely. Celkově se jej zúčastnilo jen několik desítek lidí.

Podobně proběhl i druhý dnešní mítink na pražské Pankráci, jen s tím rozdílem, že se několik lidí pokusilo zasáhnout vejcem Falbra, když přednášel svůj projev. Vejce řečníka netrefila a ani přítomní policisté proti vrhačům nezakročili.

Vstup Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Střety příznivců a odpůrců ČSSD se odehrály i na třetím mítinku na náměstí
Jiřího z Poděbrad, kam někteří recesisté přišli v kostýmech slepic. Vejce
byla přítomna i zde, nikdo jimi ale neházel. Ještě před začátkem akce se
ale odehrálo několik strkanic. Do mítinku se také pokusili zasáhnout lidé,
kteří na balkon naproti pódiu pro řečníky umístili zvukovou aparaturu a do
projevů kandidátů ČSSD pouštěli smích nebo zvuky zvířat.

Vejce v každém městě?

V uplynulých dnech narušili vrhači vajec mítinky sociální demokracie v řadě měst. Naposledy v úterý v Plzni hodili po šéfovi ČSSD šest vajec, žádné z nich ale Paroubka netrefilo. Vedení ČSSD obviňuje z přípravy podobných akcí ODS, občanští demokraté se ale od incidentů distancují a vyzvali vrhače vajec, aby se svými útoky přestali.

Spojitost s ODS odmítá i zakladatel skupiny „Vejce pro Paroubka v každém městě“, která vznikla na internetovém komunitním serveru Facebook. Ke skupině, jejíž členové chystají recesistické akce i na dnešní pražské mítinky, se do dnešního dopoledne přihlásilo už přes 41 000 lidí.

Martin Ryba a Radek Hásek na mítinku ČSSD
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK