Detektivové vzdali pátrání po vrahovi Mrázka

Praha - Případ zavražděného fantoma českého podsvětí Františka Mrázka zůstává definitivně nedořešen. Policie případ kontroverzního podnikatele s konečnou platností odložila, poté co několik měsíců prováděla důkladnou analýzu spisů, které o Mrázkovi od poloviny 90. let vedl protikorupční útvar. S výsledkem přišli zástupci policejních složek až dnes - pachatel i nadále zůstává neznámý. Mrázek byl střelen přímo do srdce v lednu 2006 před sídlem svých firem v Durychově ulici v Praze 4.


„Tato analýza podle očekávání nepřinesla žádné nové zásadní informace, které by nás opravňovaly k tomu zahájit trestní stíhání konkrétní osoby,“ prohlásil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták s tím, že případ tak nebude prozatím znovu otevřen.

Starší spisy údajně mapovaly Mrázkovy aktivity a kontakty, o tyto materiály prý za minulého vedení Jana Kubiceho žádali detektivové marně. Podle Hantáka ale analýza potvrdila původní hlavní vyšetřovací verzi, že vražda souvisela s Mrázkovými obchody, zejména v ústeckém potravinářském podniku Setuza. „K těm konkrétním podnikatelským aktivitám se samozřejmě vyjadřovat nemohu, ale analýza jednoznačně ukázala, že to mohlo být nejpravděpodobnějším motivem vraždy,“ dodává Hanták.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Kubice už přitom loni v médiích naznačil, že Mrázek byl podle všeho zastřelen kvůli zákulisním tahanicím o Setuzu, kterou ovládal spolu s uprchlým podnikatelem Tomášem Pitrem. Úředně bylo pátrání po Mrázkovu vrahovi ukončeno loni v srpnu. „Pokud by policie zjistila nějaké nové poznatky, nové důkazy, které by mohly vést k zahájení stíhání nějaké konkrétní osoby, tak by byl případ znovu otevřen,“ uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Hlavním cílem analýzy hned několika tajných spisů jako například Krakatice, Kmotra neb Oleje bylo údajně propojení jednotlivých střípků složité mozaiky. Podle Kubiceho už je naděje na nalezení pachatele mizivá. „Možné to je, ale rovnalo by se to zázraku,“ řekl deníku Právo Kubice.

Kauza František Mrázek
Zdroj: ČT24