Starkův advokát skončil v cele v JAR, prý chtěl ovlivnit Krejčíře

Johannesburg - Julius Kramarič, advokát příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starky, skončil dnes v Jihoafrické republice v cele předběžného zadržení. Údajně se totiž snažil ovlivnit výpověď uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Informaci potvrdil advokát Starkova spoluobviněného Vladimír Vaněk. Kramarič do JAR přijel na Krejčířův výslech, který se měl týkat únosu a smrti jiného podnikatele. Spolu s ním se do Afriky vypravila i skupina dalších advokátů a policistů. Jenže ti Krejčíře ani nevyslechli a vracejí se zpátky domů. Nový termín byl stanovený na konec července.

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a advokáti čekali, že jim Radovan Krejčíř pomůže objasnit případ únosu svého otce Lamberta. Výpravu ale od začátku provázely zmatky a skončila fiaskem. Krejčíř měl být vyslechnut dnes odpoledne, do soudní síně se však podle Vaňka dostavil pouze jeho právník, který svého klienta omluvil pro nemoc. Poté prý soudci sdělil, že advokát Kramarič se s Krejčířem setkal a nutil ho k podpisu nějakých listin. Soudce tuto informaci zaprotokoloval a poté nechal Kramariče odvést třemi přítomnými policisty do cely. Krejčířův výslech odročil na 28. července.

Vaněk potvrdil, že Kramarič se s Krejčířem skutečně sešel, a to v úterý na předem dohodnuté večeři v Krejčířově domově poblíž Johannesburgu. Nyní se prý pokusí dostat z vězení na kauci.

Advokáti tvrdí, že policie odložila slyšení záměrně 

Julius Kramarič byl jedním ze šesti advokátů, kteří na výslech Krejčíře do Afriky odletěli. Výslech byl naplánovaný na úterý, jenže se nekonal. Advokáti z toho viní českou policii. „Policie si posunula den výslechu na jindy tak, abychom se toho nemohli zúčastnit, takže šest obhájců si udělalo díky nim výlet za státní peníze,“ uvedl Kramarič.

Policie i zastupitelství se ale brání a tvrdí, že nemohli termín výslechu ovlivnit, neboť o tom rozhodovala africká strana. Náhradní termín výslechu Krejčíře byl čtvrtek. K soudu přišla česká policie a dva ze skupiny advokátů Kramarič a Vaněk. Další čtyři právníci museli z Afriky odletět už ve středu, protože měli zakoupené letenky a nemohli na odložený termín výslechu čekat. Kvůli zbytečné výpravě budou od státu chtít 700tisícovou náhradu. Nakonec se však ani tento výslech neodehrál. 

Tělo podnikatele se nikdy nenašlo

Údajně unesený podnikatel Lambert Krejčíř zmizel na podzim 2002. Policie věří, že ho unesla skupina lidí, v níž byl i Starka. Odcizili mu prý peníze a nutili ho uhradit dluhy jeho syna ve výši několika desítek milionů korun. Muž pak podle policie za přesně nezjištěných okolností zemřel - některá média uvádějí, že v kufru auta na srdeční zástavu. Jeho tělo se nikdy nenašlo. V roce 2006 vzal soud kvůli údajnému únosu do vazby celkem šest mužů, Starka se z cely dostal po zaplacení osmimilionové kauce.

Český podnikatel, který je stíhaný za majetkové a násilné trestné činy, čeká na vydání do ČR v Jihoafrické republice.
Zdroj: ČT24