Lidé by nejpozději dnes měli dostat hlasovací lístky k eurovolbám

Praha - Lidé by nejpozději dnes měli dostat do svých poštovních schránek hlasovací lístky se jmény kandidátů na budoucí české europoslance. Čerstvé informace o tom, jak si kandidující seskupení stojí, se ale už nedozvědí - až do sobotního ukončení hlasování totiž platí zákaz zveřejňování volebních průzkumů. Volby se uskuteční v pátek a v sobotu.

Dnešním dnem také skončí dvoutýdenní vysílání volebních spotů v České televizi a Českém rozhlase, v nichž kandidující seskupení představovala své záměry i adepty na europoslance. Nejvýrazněji se zapsaly protiromsky laděné spoty Národní a Dělnické strany, které vyvolaly vlnu trestních oznámení; obě veřejnoprávní média je odmítla vysílat.

Také na hlasovacích lístcích šesti volebních seskupení, shodou okolností také u Národní strany, někteří kandidáti chybí. Jedná se o celkem devět adeptů na evropské poslance, kteří neprošli sítem volební registrace, neboť nesplnili zákonem stanovené podmínky pro řádnou kandidaturu.

Volební lístky (zdroj: ČT24)

Stejně jako při jiných volbách si voliči, kteří lístky z nějakého důvodu nedostanou, budou moci vyzvednout náhradní ve volební místnosti. To samé platí v případě, že by dostali sadu neúplnou či poškozenou nebo například navlhlou. Hlasovacích lístků je 33. Marné by ale byly hlasy kandidátky strany Spojení demokraté - Sdružení nezávislých, která se rozhodla z eurovoleb odstoupit ve prospěch koalice Starostů a nezávislých.

Zákaz zveřejňování volebních průzkumů, který dnes začal platit, má především zabránit nežádoucímu ovlivňování voličů před hlasováním, které v ČR začne tento pátek ve 14:00. Výsledky předvolebních i volebních průzkumů tak bude možné podle zákona zveřejnit znovu nejdříve v sobotu dvě hodiny po poledni, kdy se volební místnosti uzavřou. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 30 000 korun pro jednotlivce a až půlmilionová pro média.