Přes táborské nádraží vede nový most

Tábor – Nový most, který je k dispozici pro chodce, kola i osobní auta, je otevřen nad nádražím v Táboře. Stavba dlouhá 103 metry nahradila původní lávku pro pěší, kterou zbourala Správa železniční dopravní cesty v rámci rekonstrukce celého nádraží. Na most, který spojuje především centrum Tábora a Blanické předměstí, by v budoucnu mohly vedle osobních aut jezdit také městské autobusy, řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Od konce loňského roku bylo možné dostat se z jednoho kraje kolejiště na druhý podchodem, který vznikl na žádost nespokojených lidí, kteří po odstranění lávky museli železniční stanici složitě obcházet.

„Přemostění železniční stanice nabízí výrazné zkrácení jízdní doby mezi Blanickým předměstím, Čekanicemi a centrem Tábora. Přemostění je také pro osobní automobily alternativou silničního spojení podjezdy železnice pod Černými mosty a na silnici I/19,“ uvedl Halla.

Stavbu mostu přes nádraží ČD v Táboře provázely řadu let spory. Obyvatelé Blanického předměstí se obávali hluku a prašnosti kvůli nárůstu dopravy, která se klidné čtvrti dosud vyhýbala. Sdružení pro klidný Tábor kvůli dopravě ve městě iniciovalo dokonce referendum. V plebiscitu se 73 procent voličů vyslovilo proti těžké dopravě na mostě, hlasování ale kvůli nízké účasti nebylo platné.

Starý most přes táborské nádraží
Zdroj: ČT24