Chlapec zraněný při zorbingu je stabilizovaný a při vědomí

Ostrava - V obci Košařiska u rekreační chaty Kyčera na Třinecku se včera při zorbingu zabil učitel a jeho patnáctiletý žák skončil s těžkými zraněními v nemocnici. "Pacient zůstává nadále v péči lékařů na pediatrickém oddělení resuscitační a intenzivní péče. Jeho zdravotní stav se přes noc nezhoršil, je stabilizovaný a při vědomí," informuje Tomáš Oborný, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava, kde chlapec leží. Adrenalinová zábava se proměnila v tragédii, když selhala ochranná síť a třímetrová plastová koule s oběma uvnitř se roztrhla o strom. Policie událost šetří jako ublížení na zdraví.



Jako první chtěl po patřičné instruktáži vyzkoušet zorbing učitel s jedním z žáků. Po sto padesáti metrech je měla zadržet síť, která ale povolila. „Buď tam byla terénní vlna a koule to přeskočila, nebo byla síť špatně přidělaná, ale to nemůžu říct,“ říká svědek neštěstí Jan Stonavský.

Několik vteřin uháněla koule vysokou rychlostí dolů po svahu, než narazila do stromu. „Ostatní byli nahoře, dívali se, pak všichni běželi dolů a za deset minut tady byla záchranka,“ říká dále Stonavský. „47letý učitel zemřel na místě a patnáctiletý žák byl s těžkým zraněním transportován vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě,“ uvedl mluvčí policie Ivan Žurovec.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Policie podezřívá dva společníky českotěšínské firmy 

Ivan Žurovec:

„Zdá se, že záchytná síť nebyla v perfektním stavu, a navíc neměla být pouze jedna. Koule narazila do stromu ve výšce 3,5 metru, kde se ještě napíchla na větev. Znamená to, že před nárazem vyskočila, takže terén svahu nebyl optimální.“

Policie zatím podezřívá dva společníky českotěšínské firmy z porušení bezpečnostních předpisů. Podle policejního mluvčího Ivana Žurovce zřejmě v nejbližších dnech padnou obvinění z trestného činu ublížení na zdraví. Pokud se policistům podaří prokázat, že za selhání brankářské sítě může konkrétní osoba, hrozí jí až pět let ve vězení.

Vyjádření agentury, která zorbing zajišťovala, se získat nepodařilo. Podle Martina Kafky, provozovatele zorbingu v areálu Vaňkův kopec na Ostravsku, mohlo neštěstí způsobit i laické ukotvení záchytné sítě: „Také v Rakousku jsou svahy, kde se brzdí v polovině sjezdovky do záchytné sítě, ale ta musí jistit na 150 procent. Podle mě síť nestačí. Důležitý je například dojezd do protisvahu. Když síť selže, koule je jako letadlo, kterému selhalo řízení.“

Na schodech školy v centru Nového Jičína vzniklo pietní místo

Na schodech školy v centru Nového Jičína už vzniklo pietní místo. Studenti u něj zapalují svíčky, pokládají kytice a nechávají vzkazy. Podle ředitelky školy patřil učitel k těm nejoblíbenějším. Úmrtí pedagoga znamená pro město obrovskou ztrátu i podle novojičínského starosty Ivana Týleho: „Je to ztráta pro město, protože to byl člověk, který byl aktivně činný v oblasti kultury, byl nositelem ceny města za svojí angažovanost.“ Dodal, že město se bude snažit pomoci rodině učitele, který měl dvě malé děti.

Masarykovo náměstí v Novém Jičíně
Zdroj: ČT24